"Watergebrek leidt tot burgergeweld"

Een sterk verband tussen droogte en het uitbreken van interne conflicten in landen belooft weinig goeds voor de toekomst, zeggen deskundigen. Met de klimaatverandering zal ook het aantal conflicten toenemen, verwachten zij.
“Ernstige en langdurige droogtes blijken een goede voorspellers van intense conflicten”, zegt Marc Levy van het Earth Institute van de Columbia University in New York. Het gaat om interne conflicten waarbij meer dan duizend doden vallen, niet om conflicten tussen landen aldus Levy.
Dergelijke conflicten ontstaan meestal ongeveer een jaar nadat er een ernstige afwijking in het gebruikelijk patroon van regenval plaatsvond, zegt hij. Levy en zijn collega’s analyseerden gegevens over neerslag, locaties van conflicten en andere informatie in een computermodel dat leidt tot een wereldkaart waarin de correlatie tussen droogte en conflicten is weergegeven.
De wetenschapper wijst erop dat droogte geen directe oorzaak van conflicten is. In regio’s waar al spanningen bestaan, draagt het echter wel bij aan escalatie daarvan.
Als voorbeeld noemt hij Nepal. In de delen van het land waar hevigst gevochten werd viel aan het einde van de jaren negentig extreem weinig regen. Wellicht hadden de boeren hun hoop op een goede oogst opgegeven en besloten ze zich aan te sluiten bij de lokale opstandelingen, speculeert Levy.
In natte regio’s in Afrika komen veel minder conflicten voor dan in droge regio’s. Gebieden die het grootste risico lopen op conflicten omdat ze vorig jaar kampten met droogte, zijn volgens het computermodel Ivoorkust, Sudan, Bangladesh, Haïti en Nagaland en Manipur in India.
Hoewel het computermodel zeker iets zinnigs zegt, blijft het menselijke gedrag onvoorspelbaar, zegt Robert McLeman van de Universiteit van Ottawa. McLeman bestudeert de relatie tussen milieu en migratie. “In Nigeria komen veehoeders en landbouwers er meestal samen wel uit tijdens lange droogteperiodes”, zegt hij.
Afrikanen moeten al duizenden jaren leven met droogte. De steden dienen voor veel Afrikanen als uitwijkmogelijkheid. Tijdens droge seizoenen is er veel migratie naar de steden. Veel mensen blijven daar ook, omdat ze er makkelijker kunnen overleven dan op het platteland, zegt McLeman.
Anderzijds zou de droogte in Afghanistan boeren ertoe kunnen aanzetten zich aan te sluiten bij de Taliban, als er geen andere keuze is, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.