Watergebrek wordt troef voor Singapore

De Singaporese premier Lee Hsien Loong heeft het lint doorgeknipt van een ontziltingsinstallatie van 100 miljoen euro die per dag 114 miljoen drinkwater kan produceren. Water was altijd al schaars in Singapore, en daarom loopt het land voorop bij waterzuivering, ontzilting en zuinig waterbeheer. Singapore maakt zich sterk dat het die expertise de komende decennia ook naar steeds meer landen zal kunnen uitvoeren.







Een liter van het drinkwater dat Singapore uit de zee gaat winnen, zal 37 eurocent kosten. Dat is duur, maar een realistische prijs zet de gebruikers meteen tot zuinigheid aan. Spitstechnologie en verstandig beheer, dat zijn de toverwoorden waarmee Singapore zijn waterproblemen onder controle probeert te houden.

De dichtbevolkte stadstaat krijgt nog altijd bijna de helft van zijn water uit het buurland Maleisië. Maar ook al verbruiken de 4 miljoen inwoners van Singapore steeds meer water, de afhankelijkheid van water dat van over de grens moet komen, wordt steeds kleiner. De helft van de 700 vierkante kilometer die Singapore beslaat, is zo gedraineerd dat al het regenwater direct naar opvangbekkens wordt gevoerd.

Het afvalwater vloeit door aparte buizen. Maar zelfs dat water gaat niet verloren. Het wordt gezuiverd en gaat dan ook naar de opvangbekkens. De Singaporezen zijn er gerust in. Ze drinken elke dag 76 miljoen liter NEWater, flessenwater dat gewonnen wordt uit gezuiverd afvalwater en het regenwater dat Singapore zorgvuldig opspaart.

Water is voor ons geen onuitputtelijke gift van de natuur, maar de vrucht van noeste arbeid waarmee we verstandig moeten omspringen, zegt premier Lee. Waterzuivering en waterbeheer zijn volgens hem dynamische takken van de Singaporese economie. De regering heeft al 2,2 miljard euro geïnvesteerd in lokale bedrijven in de drinkwatersector, en wil er de komende twee jaar nog eens 730 miljoen euro tegenaan gooien. De ervaring die onze bedrijven met al die projecten opdoen, zal hun een voorspong verschaffen op de internationale markt, gelooft Lee. Steeds meer landen gaan in de nabije toekomst met watergebrek te kampen krijgen.

Hyflux, het Singaporese bedrijf dat de processen ontwierp die in de nieuwe ontziltingsinstallatie worden gebruikt, heeft in China al vijf fabrieken gebouwd waar afvalwater gezuiverd wordt zodat het opnieuw geschikt wordt voor huishoudelijk gebruik. De nieuwe ontziltingsinstallatie kreeg onder meer lof van Abdullah Al Hussayen, de Saudische minister van Water en Elektriciteit.

Intussen moet Singapore inpraten op buurland Maleisië om zijn goedkoopste bron van zoet water in de toekomst niet te laten droogvallen. Volgens overeenkomsten uit 1961 en 1962, toen Singapore nog deel uitmaakte van de Maleisische Federatie, mag de stadsstaat tot 2011 dagelijks 1,2 miljard liter putten uit de waterlopen van de aangrenzende Maleisische deelstaat Johor. Singapore, dat in 1965 onafhankelijk werd, betaalt daarvoor iets meer dan 20 cent per 10.000 liter. Maleisië wil dat Singapore meer gaat betalen voor het water, terwijl Singapore de overeenkomst voor een onbeperkte duur zou willen verlengen. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.