Watervoorziening in Verenigde Staten onder vuur

De watervoorziening in de Verenigde Staten wordt bedreigd door lekken in de leidingen en het uitblijven van investeringen. De site ‘Water is Your Business’ kwam deze week online en moet Amerika sensibiliseren omtrent het probleem. Lekkende waterleidingen in de VS zorgen ervoor dat per dag ongeveer zeven miljard liter drinkbaar water verloren gaat. Dat meldt het Amerikaans Genootschap van Burgerlijk Ingenieurs.

  • Leaflet Watertorens in New Home, in de zuidelijke Amerikaanse staat Texas. Leaflet

De nieuwe site wordt gesponsord door de Nationale Vereniging van Waterbedrijven en de Amerikaanse Kamer van Koophandel. ‘Elke burger, familie of bedrijf moet een rol spelen in de roep om te investeren in waterinfrastructuur’, vindt Michael Deane. Hij is de kopman van de Nationale Vereniging van Waterbedrijven. In het orgaan zijn meer dan honderd private waterbedrijven verenigd. ‘Sensibilisering is niet alleen nodig omwille van gezondheid- en veiligheidsredenen. Voldoende investeringen zullen ook jobs en economische groei creëren’, aldus Deane.

Stokoude infrastructuur

‘Met al het water dat elke dag verspild wordt in de Verenigde Staten zou men de hele staat Californië van water kunnen voorzien’, meldt de campagne. ‘Het netwerk van waterleidingen is immens en ouderwets. Het wordt verwaarloosd en veel te intensief gebruikt’, luidt de conclusie.

De meeste waterinfrastructuur in Amerika dateert van de eerste helft van de twintigste eeuw. Sommige leidingen dateren al van tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, meldt Bloomberg. De oorlog tussen de Noordelijke en Zuidelijke staten woedde tussen 1861 en 1865 op het Amerikaans continent.

45 procent van alle waterleidingen in de VS verkeerde in slechte staat in 2010. Onderhoudsvertraging is de voornaamste oorzaak van de erbarmelijke staat van de leidingen. In 1980 was slechts 10 procent van de leidingen in slechte staat. ‘Het land is het systeem volledig ontgroeid’, oordeelt de organisatie.

Wereldwijd waterverbruik neemt toe

Het waterverbruik is tijdens de vorige eeuw meer dan twee keer zo snel toegenomen als de bevolkingstoename. De uitbreiding van de steden en weersveranderingen leiden tot een toenemende druk op de watervoorraden. Volgens de Verenigde Naties (VN) leeft ongeveer 41 procent van de wereldbevolking in gebieden die kampen met waterschaarste. Een regio waar het zoetwaterverbruik 40 procent van de hernieuwbare voorraden overschrijdt, is volgens de VN een waterschaars gebied. De landbouwsector neemt 70 procent van het wereldwijd zoetwaterverbruik voor zijn rekening.

‘De vraag naar water hangt onvermijdelijk samen met de wereldwijde stijging van het voedsel- en energieverbruik’, verklaart Nestlé SA. De multinational bezit meer dan zestig watermerken. ‘Water moet omhoog op het prioriteitenlijstje van overheden’, aldus Peter Brabeck-Letmathe, het kopstuk van Nestlé.

Droogte in Texas

Een groep wetgevers in de zuidelijke Amerikaanse staat Texas overweegt ondertussen om een infrastructuurbank op te richten. Op die manier zouden waterprojecten gefinancierd kunnen worden. Texas wordt getroffen door erg droog weer. Dat heeft boeren al miljarden dollars gekost. Gemeentes werden er ook genoodzaakt om een limiet op hun waterverbruik in te voeren.

Ook in de rest van het land baart de slechte staat van de waterleidingen de bevolking zorgen. Xylem Inc., een grote waterleverancier, deed hierover een nationale bevraging. Bijna 90 procent van de ondervraagde mensen was van mening dat het waternetwerk gemoderniseerd moet worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.