We mogen weer aan de Kaspische kaviaar

In 2007 mag er opnieuw kaviaar van drie soorten steur uit de Kaspische Zee worden geëxporteerd. De commissie die toeziet op de handel in bedreigde diersoorten (CITES) besloot een einde te maken aan het exportverbod voor kaviaar dat gold in 2006.
CITES voorziet nog wel quota voor de weer toegelaten Diamantsteur, Perzische steur en Spitssnuitsteur. Die liggen 15 procent lager dan in 2005, het laatste jaar dat CITES quota publiceerde. CITES is ervan overtuigd dat het exportverbod een gunstige invloed heeft gehad op de steurpopulatie in Rusland, Iran, Azerbeidzjan, Kazachstan en Turkmenistan.

Woordvoerster Katrien Verbeke van de distributieketen Delhaize verwacht niet meteen een massale terugkeer van de Kaspische kaviaar in de winkelrekken. “Voorlopig verkopen we alleen Belgische kaviaar van gekweekte steur”, zegt Verbeke, “Aangezien 98 procent van de kaviaar rond de net afgelopen eindejaarsfeesten wordt verkocht, beslissen de inkopers ten vroegste binnen enkele maanden of ze opnieuw kaviaar van wilde steur uit de Kaspische Zee in het assortiment opnemen.”

Voor de meest waardevolle kaviaarsoort, afkomstig van de Belugasteur is er nog geen quotum, omdat CITES wacht op wetenschappelijke bewijzen van de vijf landen rond de Kaspische Zee over de mogelijkheid tot duurzame exploitatie. De export van kaviaar uit de Donaudelta en de Zwarte Zee blijft voorlopig verboden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.