Weekmakers vergroten kans op ouderdomsdiabetes

Ftalaten, de veel gebruikte weekmakers in producten zoals speelgoed, elektriciteitskabels en cosmetica, vergroten de kans op diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes) aanzienlijk. Zelfs bij een erg kleine blootstelling verdubbelt het risico, zo blijkt uit Zweeds onderzoek.

“Hoewel onze resultaten nog bevestigd moeten worden in verdere studies, ondersteunen ze de hypothese dat sommige chemicaliën kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van diabetes”, zegt Monica Lind, hoogleraar Milieugeneeskunde aan de universiteit van Uppsala in een persbericht.

Dubbel zoveel kans

De wetenschappers analyseerden bloedstalen van meer dan duizend senioren ouder dan zeventig. Ze ontdekten zoals verwacht een verband tussen diabetes en bijvoorbeeld overgewicht, maar ontdekten ook dat blootstelling aan weekmakers of ftalaten een belangrijke rol speelt. Ze publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Diabetes Care.

Patiënten die meer ftalaten in het bloed vertonen, hebben gemiddeld een dubbel zo grote kans om op latere leeftijd diabetes te krijgen. De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek om de precieze relatie tussen de blootstelling en de ziekte te bestuderen.

Kwalijke reputatie

Ftalaten zijn terug te vinden in ontelbare producten die alomtegenwoordig zijn, zoals kleding en speelgoed, maar ook voedingsverpakkingen. Toch komen steeds meer studies tot de conclusie dat de weekmakers belangrijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Eerder onderzoek wees onder meer uit dat een blootstelling bij zwangere vrouwen kan leiden tot een lagere intelligentie bij kinderen en meer genitale afwijkingen bij jongens.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.