Weinig vrolijk milieunieuws na 'kwakkellegislatuur'

Bond Beter Leefmilieu (BBL), de koepel van milieuverenigingen, is negatief over het milieubeleid in de voorbije legislatuur. Het absolute dieptepunt vormde volgens de BBL de wet op de kernuitstap die te koop gesteld werd tegen de ronde som van 250 miljoen euro per jaar.
Herman Van Rompuy en Paul Magnette stelden Electrabel voor dat ze de oudste kerncentrales 10 tot 20 jaar langer mochten openhouden, op voorwaarde dat Electrabel jaarlijks 250 miljoen euro zou storten in de Belgische staatskas. ‘Er werd zelfs geen poging meer gedaan om de koehandel – een wet in ruil voor wat zilverlingen – te camoufleren’, vindt BBL.
Ons land speelde geen enkele rol op de klimaattop omdat de federale en gewestregeringen niet op één lijn kwamen. Daardoor speelde ons land geen enkele rol van betekenis tijdens de Europese top en de klimaattop zelf. De BBL vindt ook dat er geen bereidheid was om de onderliggende oorzaken van de milieu- en mobiliteitsproblematiek aan te pakken. ‘Inzake slimme kilometerheffing gebeurde er federaal niets.’
BBL ziet wel enkele lichtpuntjes, zoals de beperking van het aantal nachtvluchten op Zaventem tot 16.000 per jaar en strengere geluidsquota, een plan dat 70 acties identificeert om de bescherming van de biodiversiteit te integreren in vier federale sectoren (economie, ontwikkelingssamenwerking, transport en wetenschap) en een zwarte lijst van dieren en planten die niet meer mogen ingevoerd worden omdat ze een gevaar vormen voor onze fauna en flora.
Op vlak van vergroening van de fiscaliteit, milieu en gezondheid, het Noordzeebeleid, duurzame ontwikkeling en productbeleid behield de regering status quo.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.