Welslagen Doharonde hangt af van landbouwonderhandelingen

Pascal Lamy, de directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie wil 1 juli als begindatum voor de laatste rechte lijn in de Doha-onderhandelingronde. Dat lijkt weinig realistisch, want er moeten nog heel wat hindernissen worden overwonnen om tot een begin van akkoord te komen over de handel in landbouwproducten.
De voorzitter van de onderhandelingscommissie voor industriegoederen besliste dinsdag de gesprekken voorlopig te staken, omdat er geen schot in de zaak kwam. De voorzitter van de onderhandelingscommissie voor landbouw, de Nieuw-Zeelander Crawford Falconer, is minder pessimistisch: “We hebben de voorbije dagen gevoelige vooruitgang geboekt en de gesprekken worden volgende week verdergezet.”

De opschorting van de onderhandelingen over industriegoederen maakte het moeilijker om tot een “horizontale oplossing” te komen. Met name de Europese Unie en de Verenigde Staten sturen erop aan om in ruil voor een meer liberale handel in landbouwproducten toegevingen in de wacht te slepen voor een vrijere handel in industriegoederen.

“Momenteel kan ik niet zeggen of de opschorting van de gesprekken over industriegoederen een impact zal hebben op de landbouwonderhandelingen”, zegt Falconer. “De volgende dagen zal blijken hoe sommige delegaties reageren.”

Knopen doorhakken



De handelsdiplomaten staan voor de lastige opdracht om het aantal politieke knopen dat door de ministers van handel moet worden doorgehakt tot een minimum te beperken. “Als de ministers nog 25, 30 of 40 problemen moeten oplossen, zullen ze er niet uit geraken”, zegt Alberto Dumont, het hoofd van de Argentijnse delegatie. Volgens hem moeten de deskundigen ervoor zorgen dat de ministers alleen nog de fundamentele politieke keuzes moeten maken.

WTO-baas Pascal Lamy zei op de voorbije voedseltop in Rome te hopen dat er tegen 1 juli een akkoord zou zijn over de “modaliteiten”. Dat betekent dat de grondslagen van het akkoord vastliggen en dat de ministers alleen nog de cijfers moeten invullen voor tariefreducties en handelsvolumes.

In het landbouwdossier is de overeenstemming over de liberaliseringsformules voorlopig nog veraf, aldus een anonieme bron. Heikele thema’s zijn onder meer de formules om de tariefmuren voor landbouwproducten af te bouwen en de verschillende soorten subsidies die rijke landen hun boeren mogen toestoppen.

Zowel de rijke als de arme landen moeten nog overeenstemming vinden over de “gevoelige” of “speciale” producten waarvoor ze hoge tariefmuren willen behouden, om de eigen landbouwproductie te beschermen tegen buitenlandse concurrentie. De Groep van 33, die tegenwoordig uit 46 ontwikkelingslanden bestaat, vraagt dat het huidige onderhandelingsvoorstel wordt aangepast zodat ze zich beter kunnen beschermen tegen de grillen van de wereldmarkt.

Voedselcrisis



Daarnaast staat uiteraard de voedselcrisis hoog op ieders agenda. Zowel voor- als tegenstanders van meer vrijhandel halen de hoge voedselprijzen aan als argument om hun gelijk te bewijzen. Tenslotte is er nog de Amerikaanse Farm Bill met royale subsidies die de Verenigde Staten willen toekennen aan hun boeren. Die ligt zwaar onder vuur van opkomende economische zwaargewichten als Brazilië, India en China en efficiënte landbouwexporteurs als Australië en Nieuw-Zeeland.

Commissievoorzitter Falconer heeft al laten verstaan dat hij mogelijk zijn onderhandelingsontwerp zal moeten herschrijven om rekening te houden met al de nieuwe wensen. Als het zover komt, is het erg onwaarschijnlijk dat er tegen 1 juli een akkoord is over de “modaliteiten” van een eindonderhandeling door de ministers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.