Wereld blijft weg van VN-top

De VN-top over de Financiering van Ontwikkeling dreigt een slag in het water te worden. Amper een veertigtal staathoofden en regeringsleiders wonen de door de VN als cruciaal omschreven bijeenkomst in de Qatarese hoofdstad bij. Buiten wat vage intentieverklaringen viel er nog niet veel te beluisteren.
De top ging vrijdag (27 november) van start en wordt op 3 december afgesloten. Van de G8-landen, de sterkste industrielanden en potentieel dus ook de grootste donorlanden, is alleen Frankrijk op het hoogste niveau vertegenwoordigd. Ook de directeur van het Internationaal Monetair Fonds en de voorzitter van de Wereldbank zijn niet in Doha. Internationale hulporganisaties en de top de VN zijn daar niet mee opgezet.
De Franse president Nicolas Sarkozy, die momenteel ook de Europese Unie voorzit, oordeelde in zijn speech zaterdag dat de G8 “heeft uitgediend”. Volgens hem kan de huidige economische crisis niet worden opgelost zonder de inbreng van groeilanden als China, India en Brazilië. Sarkozy pleitte ook voor een hervorming van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank en voor een vaste vertegenwoordiging van Afrika in de VN-Veiligheidsraad.

Crisiscascade


VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon drukte de deelnemers op het hart zich niet blind te staren op de economische crisis. Als dat gebeurt, dreigt de wereld volgens de VN-baas met een “cascade” van crisissen geconfronteerd te worden. Die kunnen alleen vermeden worden als de internationale gemeenschap ook meteen werk maakt van voldoende ontwikkelingssteun om de gestegen voedsel- en brandstofprijzen te compenseren, van groene technologie om de klimaatverandering te bestrijden, van het scheppen van banen en van een “nieuw multilateralisme” dat ontwikkelingslanden meer inspraak biedt in internationale financiële instellingen.
Miguel d’Escoto Brockmann, de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, had striemende kritiek voor de rijke landen die er maar niet in slagen de al lang beloofde 0,7 procent van hun nationale rijkdom aan ontwikkelingshulp te besteden. In 2005 beloofden de landen van de G8 50 miljard dollar extra om de Millenniumdoelen waar te maken, acht doelstellingen die verband houden met de fundamentele uitdagingen waarvoor de ontwikkelingslanden staan. Volgens de VN zijn daar tot hiertoe maar 20 miljard dollar van toegezegd. EU-voorzitter Sarkozy verklaarde zaterdag in Doha wel nog eens dat de landen van Europese Unie zich aan hun beloften zullen houden.
Experts zijn het erover eens dat de donorlanden een tandje moeten bijsteken. Justin Lin, de leidende econoom van de Wereldbank, schat dat de internationale economische crisis de private kapitaalstroom naar de ontwikkelingslanden volgend jaar zal halveren in vergelijking met 2007. Bovendien dreigt de economische groei in de ontwikkelingslanden volgend jaar met twee procentpunten terug te vallen tot 4,5 procent, waardoor die landen zelf ook minder kunnen investeren.  Dat dreigt ten koste te gaan van onderwijs, gezondheidszorg, de gelijkberechtiging van vrouwen en milieubescherming, allemaal terreinen waar nog grote uitdagingen wachten. Vandaag (1 december) publiceerde het VN-secretariaat nog pessimistischere cijfers. In de ontwikkelingslanden zou de groei terugvallen tot 2,7 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.