Wereld reageert te traag op klimaatdreiging

De wereld moet per jaar 500 tot 600 miljard dollar extra uittrekken voor de strijd tegen de klimaatverandering en de aanpassing aan de gevolgen ervan, want de klimaatverandering vormt een ‘existentiële bedreiging’. Elk jaar sterven al meer dan 300.000 mensen aan gevolgen van het proces.
Dat zeggen de Verenigde Naties in het rapport ‘World Economic and Social Survey 2009’ (WESS). De uitstoot van broeikasgassen moet snel en drastisch omlaag en er zijn maatregelen nodig  tegen de stijging van de zeespiegel.

Zware investeringen


Daar is veel geld voor nodig. De schattingen lopen uiteen van 0,2 tot 2 procent van het bruto wereldproduct – 120 tot 1200 miljard dollar per jaar. De echt grote uitgaven zouden pas vanaf 2030 nodig zijn. Maar de komende jaren is er volgens de auteurs alvast een bijkomende investering van ongeveer 1 procent van het wereldproduct nodig – tussen de 500 en 600 miljard dollar.
‘De kosten zullen nog veel hoger oplopen als we de grote investeringen die nodig zijn, nu niet doen’, zegt Rob Vos, directeur van van de Afdeling voor Ontwikkelingsbeleid en Analyse van het VN-Departement voor Economische en Sociale Zaken.
Het geld zal vooral uit de rijke landen moeten komen - volgens het rapport ligt de schuld van de klimaatontsporing daar. ‘De ongelijke ontwikkeling in de wereld heeft de rijke landen in staat gesteld hun huidige welvaart te verwerven, gedeeltelijk omdat ze geen rekenschap moesten afleggen over de milieuschade die nu het levensonderhoud van anderen bedreigt’.

Klimaatschade


Afrikaanse landen hebben al laten weten tijdens de klimaattop in december in Kopenhagen miljarden dollars aan compensatie te zullen eisen voor de impact van de klimaatverandering. Afrikaanse experts en hoge vertegenwoordigers van lidstaten van de Afrikaanse Unie (AU) adviseren Afrika om tussen 69 en 200 miljard dollar per jaar te eisen van de rijke landen, als compensatie voor de klimaatschade.
Afrika krijgt de hardste klappen als gevolg van de klimaatverandering, maar draagt volgens deskundigen zelf nauwelijks bij aan de uitstoot van broeikasgassen die de opwarming van de aarde zouden veroorzaken. De uitstoot komt grotendeels voor rekening van de rijke landen.

Veiligheid bedreigd


De klimaatverandering dreigt in Afrika ook tot conflicten te leiden tussen gemeenschappen die strijden om beschikbare hulpbronnen of gedwongen worden te verhuizen, zegt Oli Brown van het International Institute for Sustainable Development (IISD).
‘Klimaatverandering en de impact van natuurrampen, verwoestijning en veranderingen in de landbouw, kunnen leiden tot ongereguleerde migratie’, zegt Brown.
‘Veel gemeenschappen weten zich door migratie met succes aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Maar de toenemende druk kan het aantal milieuvluchtelingen en ontheemden in de komende decennia vertienvoudigen. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), voorspelt dat wereldwijd zo’n 200 miljoen mensen gedwongen zullen worden te migreren als gevolg van de klimaatverandering.’

Morgen meer weer


Afrika is voor de landbouw erg afhankelijk van regenval.  Maar anderzijds zijn er minder weerstations in heel Afrika in gebruik dan in Zwitserland. Toegang tot betere weervoorspellingen is er dus cruciaal om de effecten van de klimaatverandering op te vangen.
Daarom vergaderden meer dan 2500 meteorologen en beleidsmakers uit 150 landen deze week in Genève om initiatieven voor te bereiden voor betere weersvoorspellingen.
Het mondiale kader dat de  Wereld Meteorologische Organisatie wil creëren, zou arme landen helpen zich tijdig voor te bereiden op extreme weersituaties als hittegolven, zandstormen, cyclonen, droogte en overstromingen. Experts nemen aan dat die fenomenen zich meer zullen voordoen naarmate de wereld verder opwarmt.

Gletsjers smelten sneller dan verwacht


In het Boliviaanse deel van de Andes verdween vorige maand de 18.000 jaar oude gletsjer Chacaltaya, ooit de hoogste skipiste ter wereld. Deskundigen hadden het verdwijnen van de Chacaltaya, op 5300 meter hoogte, pas tegen 2015 verwacht. Maar waar zich vroeger het hoogste skistation ter wereld bevond zijn nu alleen maar rotsen en geïsoleerde ijszones te zien.
Door de temperatuurstijgingen ontsnapt er bovendien nog sneller methaangas uit de oceaanbodem. Methaangas is als broeikasgas twintigmaal krachtiger dan CO2 en kan zo een belangrijke rol spelen in de klimaatwijziging.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.