Wereld Sociaal Forum, een boodschap uit het hart van de Amazone

Met meer dan duizend waren de indianen. Vanuit de lucht bekeken vormden ze de boodschap “SOS Amazonia”. De toon voor het Wereld Sociaal Forum (WSF), dat vandaag (dinsdag) in de Braziliaanse junglestad Belém begint, was gezet. Milieuvraagstukken zullen er veel aandacht krijgen en de inheemse groepen zullen zich meer dan ooit laten horen.
De SOS-boodschap weerspiegelde “onze bezorgdheid over de opwarming van de Aarde, waarvan wij, de Amazonevolkeren, de eerste slachtoffers zullen zijn, ook al hebben we de bossen altijd beschermd en verzorgd”, zegt Francisco Avelino Batista, een Apurina-indiaan uit het Braziliaanse Amazonegebied. De rijken kunnen zich tegen de opwarming van de aarde beschermen door de airconditioning aan te schakelen en eten te kopen in de supermarkt, maar “wij hangen af van de visvangst in de rivieren en van de dieren in het woud.”

“We verheffen onze stem om de wereld wakker te schudden, vooral de rijke landen die de vernietiging stimuleren”, vult Xavante-indiaan Edmundo Omoré aan. Beiden maken deel uit van de Koepel van Inheemse Organisaties van het Braziliaanse Amazonewoud (Coiab), mede-organisator van de inheemse actie maandag, aan de vooravond van het Wereld Sociaal Forum.

Beschavingscrisis



De inheemse volkeren willen wegen op deze negende WSF-editie. Met tweeduizend vertegenwoordigers uit vijftig landen, veel meer dan bij vorige edities, zijn ze afgezakt naar Belém, de noordoostelijke toegangspoort tot de Amazone waar het Wereld Sociaal Forum tot zondag loopt.

Niet alleen door de plaats waar het Forum plaatsvindt, ook door de wereldwijde crisis eisen de inheemse volkeren een hoofdrol op, zegt Roberto Espinoza van de Andeskoepel van Inheemse Organisaties (CAOI). Hij heeft het over “een beschavingscrisis”, waaruit de huidige economie-, energie- en voedselproblemen voortvloeien. De inheemse deelnemers moeten een politieke factor zijn in debat en “geen folkloristische of culturele factor”, vindt Espinoza.

Hij hoopt dat dit Wereld Sociaal Forum tot een mobilisatie leidt, net zoals dat in 2003 gebeurde tegen de Amerikaanse invasie in Irak. Nu moet men mobiliseren voor “de verdediging van Moeder Aarde en tegen de mercantilisering van het leven”.
De Amazonevolkeren vragen “een samenleving die hun waarde begrijpt”, zegt Coiab-leidster Miquelina Machado. Dit is nodig om “een groter evenwicht met de natuur” te bereiken, vooral nu de sterke economische groei van Brazilië en de groeiende Zuid-Amerikaanse integratie tot projecten leiden met “een zware impact op het Amazonegebied en de Andes”, zegt ze. “De hydro-elektrische centrales zetten gebieden onder water en vernietigen de biodiversiteit.” De aanwezigheid van de presidenten van de Amazonelanden, de Braziliaan Luiz Inácio Lula da Silva, de Boliviaan Evo Morales en de Venezolaan Hugo Chávez, en ook van hun Paraguayaanse evenknie Fernando Lugo, moet dit Wereld Sociaal Forum nog meer kracht geven, hoopt Machado.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.