Wereld Sociaal Forum focust op milieu

Tot 1 februari vindt in het Braziliaanse Belém het Wereld Sociaal Forum plaats. Op hetzelfde moment zitten bedrijfs- en regeringsleiders samen in het Zwitserse Davos. Milieuvraagstukken krijgen veel aandacht op het Wereld Sociaal Forum en de inheemse groepen laten meer dan ooit van zich horen.
Indianen vormden de boodschap ‘SOS Amazonia’. Francisco Avelino Batista, een Apurina-indiaan uit het Braziliaanse Amazonegebied, zegt dat de boodschap hun bezorgdheid over de opwarming van de Aarde weerspiegelde: ‘Wij, de Amazonevolkeren, zullen er de eerste slachtoffers van zijn, ook al hebben we de bossen altijd beschermd en verzorgd.’
De inheemse volkeren willen wegen op deze negende WSF-editie. Met tweeduizend vertegenwoordigers uit vijftig landen, veel meer dan bij vorige edities, zijn ze afgezakt naar Belém. Niet alleen door de plaats waar het Forum plaatsvindt, ook door de wereldwijde crisis eisen de inheemse volkeren een hoofdrol op, zegt Roberto Espinoza van de Andeskoepel van Inheemse Organisaties (CAOI).

Beschavingscrisis


Hij heeft het over ‘een beschavingscrisis’, waaruit de huidige economie-, energie- en voedselproblemen voortvloeien. De inheemse deelnemers moeten een politieke factor zijn in debat en ‘geen folkloristische of culturele factor’, vindt Espinoza. Hij vindt dat er gemobiliseerd moet worden voor ‘de verdediging van Moeder Aarde en tegen de mercantilisering van het leven’.
De Amazonevolkeren vragen ‘een samenleving die hun waarde begrijpt’, zegt Coiab-leidster Miquelina Machado. Dit is nodig om ‘een groter evenwicht met de natuur’ te bereiken, vooral nu de sterke economische groei van Brazilië en de groeiende Zuid-Amerikaanse integratie tot projecten leiden met ‘een zware impact op het Amazonegebied en de Andes’, zegt ze.

Magere Europese opkomst


Volgens Filip De Bodt, coördinator van vzw ‘t Uilekot die op MO.be een weblog bijhoudt over het Wereld Sociaal Forum, schrijft dat Europa opvallend minder talrijk zijn komen opdagen dan tijdens de eerste editie in Porto Alegre: ‘Toen hadden ook de grote internationale politieke of NGO-netwerken nog het gevoel dat ze echt moesten mobiliseren voor de zaak, dat ze er dienden te zijn. Ik kan me niet ontdoen van het gevoel dat ze nu wat afgehaakt hebben.’
Ook de Vlamingen laten het volgens De Bodt afweten: ‘In België zal men moeten beseffen dat dit landje niet kan achterwege blijven bij internationale mobilisaties. Een sterk Belgisch Sociaal Forum, met een minimum aan betaalde krachten, is een noodzaak om dit punt weer op te nemen.’

Wij, de Amazonevolkeren, zullen er de eerste slachtoffers van zijn, ook al hebben we de bossen altijd beschermd en verzorgd.
Financiële crisis


De financiële en economische crisis doet de ideeën van de andersglobalisten die er verzamelen blazen opeens minder wereldvreemd klinken. We kunnen nu veel concreter discussiëren over ‘de aard van de crisis’ en het ontwikkelingsmodel dat we volgen, vindt Cándido Grzybowski van de Braziliaanse denktank Ibase, een van de initiatiefnemers van het WSF.
Het forum groeide sinds 2001 uit tot een massagebeuren waar linkse actiegroepen en vakbonden vanuit de hele wereld met elkaar in discussie gingen over de kwalen van de globalisering en de remedies ertegen. De laatste jaren leek de beweging op de terugweg, onder meer omdat de bonte bijeenkomsten geen duidelijk conclusies en een concreet actieprogramma opleverden. In 2008 werd er daarom zelfs geen centraal forum meer georganiseerd. Maar nu maakt de financiële en economische crisis de zoektocht naar alternatieven weer hoogst actueel.

Davos


Ondertussen komen in Davos bedrijfsleiders en politici bijeen op het Wereld Economisch Forum. De deelnemers hebben geen formele macht, maar kunnen wel afspraken maken en samenwerkingen smeden. MO*redacteur John Vandaele verwacht dat er rond de regulering van de financiële sector meer goodwill is dan andere jaren:  ‘Ik denk dat klimaat gunstiger is om daarin een beetje verandering te brengen. Dat er gezegd zal worden: financiële sector, nu mag je ook wel iets terug doen nadat je de wereld aan de rand van de afgrond hebt gebracht.’
Volgens Vandaele is Davos één van de vele elementen die het klimaat bepaalt van wat er binnen de economische-politieke elites aan het groeien is, van wat er nu moet gebeuren om de financiële en economische crisis aan te pakken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.