'Wereld Sociaal Forum is niet in crisis'

Van 23 tot 27 januari vormt het Zwitserse Davos opnieuw het decor voor de jaarlijkse bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum (WEF). Het Wereld Sociaal Forum (WSF) laat zoals gewoonlijk tijdens die meeting ook van zich horen.
“Sommigen beweren dat het WSF in een crisis zit, maar dat is absoluut niet juist. We denken momenteel intensief na over de structuur van het Forum, maar die zelfreflectie is net het bewijs van ons succes. Op zeven jaar tijd hebben wij enorm veel verwezenlijkt. Onze grootste verdienste is het feit dat wij het neoliberalisme gedelegitimeerd hebben”,  zegt Francine Mestrum, doctor in de sociale wetenschappen en gespecialiseerd in de ontwikkelingsproblematiek en de rol van internationale organisaties.

Lokale verankering



Het Forum kiest dit jaar voor een gedecentraliseerde aanpak bij gebrek aan middelen om een massa mensen in één wereldstad te mobiliseren. Deze week zijn er in 85 landen meer dan 500 acties over heel diverse thema’s die passen binnen de ideologie van het WSF.
Mestrum benadrukt de noodzaak om mondiale en lokale acties aan elkaar te koppelen. “De activiteiten van deze week zullen de wisselwerking tussen het globale en het lokale niveau versterken. We moeten de verschillende lokale situaties beter kennen, zodat we op Europees en mondiaal niveau niet in vage termen moeten spreken. Neem nu een thema als betaalbaar wonen: kennis over de situatie in verschillende landen is een grote meerwaarde tijdens onderhandelingen op hoger niveau “, aldus Mestrum.

Spanningen



Volgens Stefaan Declercq, Algemeen Secretaris van Oxfam-Solidariteit, één van de lidorganisaties van het Sociaal Forum van België, is de samenwerking tussen ngo’s en het Forum cruciaal om een vuist te kunnen maken tegen het neoliberalisme. Maar die samenwerking is niet altijd evident: “De organisaties die zich aansluiten bij het Sociaal Forum van België, willen vaak kort op de bal spelen en hun (politieke) overtuigingen verkondigen”, zegt Declercq. “Wij zijn een open Forum waar kleine en grote organisaties elkaar kunnen ontmoeten. Nadenken over de structuur van onze organisatie is geen ‘crisis’ maar een welkom debat.”

Politici uitgenodigd


Het Sociaal Forum van België wil deze week vooral tonen aan het publiek dat de organisatie heel diverse thema’s behandelt. Het Forum zal geen concreet eisenpakket aan de beleidswereld overhandigen maar nodigt wel alle politieke partijen uit op hun activiteiten. “Armoede en rechtvaardigheid zijn ook in België een kwestie van verkeerd beleid in de machtscentra”, zo zegt Declercq.

Breed draagvlak



Ook het ACV-CSC neemt deze week deel aan de activiteiten. Volgens een van de organisatoren, Laurent Atsou, is de vakbond aanwezig om aan te tonen dat we niet enkel economisch maar ook sociaal mondialiseren.
Annick Deruyver van het ACV-CSC beklemtoont dat gesyndiceerd zijn niet overal even evident is als in België. “Aan de hand van enkele ludieke inleefspelletjes illustreren we onder andere onze verzet tegen kinderarbeid en discriminatie op het werk wereldwijd”, aldus Deruyver.
Ook de Christelijke Mutualiteiten steunen het nationaal Sociaal Forum. Algemeen Secretaris, Jean Hermesse, vertelt dat het platform Gezondheid en Solidariteit opgericht werd binnen het kader van het Forum, dat onder meer ijvert voor het behouden van gezondheidszorg als algemeen goed. “De commercialisering en privatisering van gezondheidszorg stimuleert wereldwijd de ongelijkheid”, zo zegt Hermesse.
Het Wereld Sociaal Forum (WSF) werd in 2001 opgericht als reactie tegen het globaliseringsmodel zoals het op het jaarlijks Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos wordt voorgesteld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.