Wereld staat voor grootste migratiecrisis ooit

Tussen nu en 2050 zullen minstens een miljard extra mensen migreren als gevolg van waterschaarste, overstromingen, grootschalige ontwikkelingsprojecten, mislukte oogsten en conflicthaarden door klimaatverandering. Dat voorspelt het nieuwe rapport van de Britse humanitaire organisatie, Christian Aid.
‘Wij geloven dat vandaag gedwongen migratie de grootste bedreiging is voor inwoners van derdewereldlanden’, zegt John Davison, hoofdschrijver van het rapport. Het rapport was de aanzet van de 50ste verjaardag van de Christian Aid Week, een jaarlijkse deur-aan-deur campagne in Groot-Brittannië om hulpfondsen te verwerven. Christian Aid werd opgericht na de Tweede Wereldoorlog om de oorlogsslachtoffers te helpen. Dit jaar hoopt de niet-gouvernementele organisatie 23 miljoen euro te verzamelen.

Vloed van vluchtelingen


Volgens het rapport ‘Mensentij: de echte migratiecrisis’, van Christian Aid, neemt het aantal ontheemden door conflicten, natuurrampen en industriële projecten met rasse schreden toe. De niet-gouvernementele organisatie schat dit getal rond 155 miljoen en voorspelt een enorme stijging door de opwarming van de aarde.
Daarom vraagt de NGO aan de internationale gemeenschap dringend preventieve maatregelen te nemen. Anders zou het aantal vluchtelingen wel eens groter kunnen worden dan na afloop van de Tweede Wereldoorlog.

Interne vluchtelingen


Vele ontheemden zullen hun land ontvluchten, waardoor internationale problemen zullen ontstaan, maar de meerderheid zullen interne vluchtelingen zijn die hun land niet kunnen verlaten.
Ze blijven grotendeels onzichtbaar voor buitenstaanders en zijn afhankelijk van de regering die hen vaak in eerste instantie dwong te verhuizen. Deze interne vluchtelingen hebben vaak geen officiële spreekbuis en hun rechten worden nauwelijks gewaarborgd door de internationale wetgeving. Hun levenssituatie wordt voortdurend hopelozer tot levensbedreigend.

Conflictenbron


Veiligheidsexperts vrezen dat de opkomende golf van gedwongen migratie niet enkel olie op het vuur is voor bestaande conflicten, maar dat ook nieuwe conflicten zullen ontstaan in sommige van de armste en minst weerbare gebieden ter wereld.
Terwijl de rijke landen het meest bijdragen tot de klimaatverandering, zijn het vooral de ontwikkelingslanden die met de nadelige gevolgen geconfronteerd worden. Daarom moeten ook die rijken het diepst in hun zakken tasten voor maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Media-aandacht


‘Een wereld met veel meer Darfoers is een doemscenario dat steeds geloofwaardiger wordt’, stelt het Christian Aid Week-rapport. In het West-Soedanese conflict kwamen volgens de Verenigde Naties al meer dan 200.000 mensen om en moesten 2 miljoen inwoners hun huizen verlaten. In de toekomst zullen energie en waterbronnen een belangrijke oorzaak zijn voor conflicten.
Het rapport klaagt ook aan dat, ondanks de media-aandacht voor Darfoer, vooral economische vluchtelingen en asielzoekers in de media kwamen. ‘We horen vooral berichten over mensen die de rijke wereld binnen willen geraken’, voegt Davison toe. ‘De echte problemen komen niet in het nieuws terwijl in de ontwikkelingslanden zelf oplossingen moeten komen.’

Het mes dat aan twee kanten snijdt


Een aantal gevalsstudies in het rapport wijzen op de interne migratiecrises in Soedan, Oeganda en Sri Lanka. Ook worden vergelijkbare toestanden aangehaald die minder aandacht krijgen van de internationale gemeenschap. In Mali nemen de neerslag en daardoor ook de oogsten gestaag af. De stijgende droogte verplicht steeds meer boeren te verhuizen.
Maar ook “ontwikkelingsprojecten” eisen hun tol. Colombia telt na Soedan de meeste interne vluchtelingen ter wereld. De jarenlange burgeroorlog dreef velen onder hen naar sloppenwijken rond de hoofdstad Bogotá. Nu wordt hun onderkomen afgebroken voor winstgevende palmolieplantages. Ook in Myanmar moeten vele inheemse bewoners hun huizen achterlaten om plaats te maken voor grootse projecten, zoals plantages voor biobrandstof en stuwdammen. Blijkbaar kunnen zowel de klimaatopwarming als sommige maatregelen tegen de klimaatverandering de armste wereldbewoners benadelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.