Wereldbank en India beloven harde aanpak corruptie

Bij vijf Wereldbankprojecten voor een betere gezondheidzorg in India is er gesjoemeld met openbare aanbestedingen, zo blijkt uit een intern rapport. De Wereldbank belooft een strenger toezicht en India wil de betrokken individuen, bedrijven en organisaties een “exemplarische straf” geven.
Bij het schandaal, dat in 2005 aan het licht kwam, zijn Wereldbankmedewerkers, privéfirma’s en ngo’s betrokken. De Wereldbank begon op vraag van India met een gedetailleerd onderzoek, waarvan de resultaten vorige week vrijdag werden bekendgemaakt.  “Het onderzoek heeft onaanvaardbare aanwijzingen voor fraude en corruptie aan het licht gebracht”, zei Wereldbankdirecteur Robert Zoellick, “De Wereldbank en de regering van India zullen de zaak grondig uitpluizen.”
Bij vijf projecten voor de versterking van de gezondheidszorg en de strijd tegen aids, malaria en tuberculose werden onregelmatigheden vastgesteld. Met de projecten, die liepen tussen 1997 en 2003, was een bedrag van 327 miljoen euro gemoeid. De Wereldbank beschikt over aanwijzingen dat er werd gesjoemeld met openbare aanbestedingen, dat er smeergeld werd betaald en dat de controle (audit) slordig is gebeurd.
De Indiase regering beloofde een “exemplarische straf” voor de boosdoeners. Privébedrijven die het spel niet zuiver spelen, mogen niet meer meedingen voor overheidsopdrachten en tegen enkele individuen is een tuchtprocedure opgesteld. De Wereldbank sloot in 2007 al eens twee Indiase farmaciebedrijven uit omdat die ongeoorloofde afspraken hadden gemaakt bij een project voor gezondheidszorg bij moeders en kinderen.
Geldkraan blijft open
Wereldbankbaas Zoellick sloot verdere sancties niet uit, zowel tegen bedrijven als de eigen medewerkers. Ook beloofde hij een onderzoek door het Departement voor Institutionele Integriteit, de interne anticorruptiewaakhond. De controles over alle gezondheidsprojecten van de bank worden verscherpt, maar Zoellick draait de geldkraan naar India voorlopig niet dicht.
Daarmee vaart hij een andere koers dan zijn voorganger Paul Wolfowitz, die in 2006 besloot de leningen aan de Indiase gezondheidssector stop te zetten in afwachting van een initiatief van de Indiase regering om orde op zaken te stellen. Die maatregel leidde tot spanningen tussen de Bank, India en ook Groot-Brittannië, een grote bilaterale donor die in India veel projecten financiert. Het onderbreken van de hulpstroom zou vooral arme Indiërs treffen, zo argumenteerden de Britten.
De Indiase regering wil haar openbare aanbestedingen binnen twee jaar volledig elektronisch laten verlopen, met aangepaste software om verdachte offertes op te sporen. Intussen wil ze ook meer ‘sociale feedback’ inwinnen van de gemeenschappen die bij de projecten betrokken zijn.
Mongo’s
De strengere regels zullen ook gelden voor de niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), die de laatste tijd onder vuur liggen voor een gebrek aan transparantie over hun financiering. De grotere organisaties die hard werken aan hun geloofwaardigheid als projectpartner, storen zich vooral aan de zogenaamde ‘Mongo’s’ (My Own NGOs), organisaties van vrienden of familieleden die nauwelijks echt werk verrichten en vooral donorgeld binnenrijven. In India is alvast één geval bekend van zo’n Mongo die als bruidsschat werd weggegeven bij een huwelijk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.