Wereldcrisis remt Afrikaanse groei voor het eerst in jaren af

Voor de eerste keer sinds jaren krijgen de Afrikaanse economieën ten zuiden van de Sahara rake klappen. Afgelopen jaar groeide het gemiddeld bruto nationaal product nog met 5,5 %, zegt de directeur Afrika van het Internationaal Monetair Fonds.
Mevrouw Antoinette Sayeh zei dat in Brussel, enkele maanden voor het IMF meer gedetailleerde cijfers zal vrijgeven in haar jaarlijkse ‘regional outlook for sub Sahara Africa’. In 2009 ziet het er echter een pak slechter uit. Het Internationaal Monetair Fonds gokt op een gemiddelde groei van 3,3 % in ‘zwart’ Afrika.
‘In vele landen groeit de economie niet sneller dan de bevolkingstoename. Dat ziet er dus niet goed uit voor het per capita income’. De vooruitzichten zijn nog somberder dan eerdere voorspellingen van de Werelbank. Die voorzag eind vorig jaar een groei van 4,6 % in 2009.
Redenen van de groeivertraging zijn – met enige vertraging voor Afrika – de wereldcrisis. ‘Het bankwezen van Afrika is minder geïntegreerd in de wereldeconomie, dus dat houdt nog redelijk goed stand’, aldus Sayeh, zelfs in landen als Zuid-Afrika, die kunnen bogen op een grote interne markt en minder afhankelijk zijn van Westerse banken. Landen die afhankelijk zijn van de export van olie en andere natuurlijke rijkdommen, kampen met gedaalde prijzen en afnemende vraag.
In vele landen groeit de economie niet sneller dan de bevolkingstoename. Dat ziet er dus niet goed uit voor het per capita income.
 Beluister het interview dat Stefaan Anrys afnam van Sayeh (IMF)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.