Wereldeconomie krijgt gouden rand in het Zuiden

De grote ontwikkelingslanden zorgen steeds meer voor een herverdeling van de wereldrijkdom. De handel en de investeringsstromen tussen landen als China, India, Zuid-Afrika en Brazilië groeien al jaren veel sneller dan de rest van de wereldeconomie. Veel kleinere ontwikkelingslanden profiteren ook van die expansie.
“Het Zuiden wordt niet alleen rijker in absolute termen; ook het aandeel van het Zuiden in de wereldeconomie is substantieel toegenomen”, zegt Yiping Zhou, de directeur van de Speciale Eenheid voor Zuid-Zuidsamenwerking van de Verenigde Naties.

In 1995 was de handel tussen alle 132 ontwikkelingslanden 222 miljard dollar waard; in 2004 was dat cijfer al gestegen tot 562 miljard dollar. Iedereen gaat ervan uit dat de snelle toename - gemiddeld 11 procent per jaar - zich verder doorzet.

Ook op de investeringen van ontwikkelingslanden in andere ontwikkelingslanden lijkt er geen maat te staan: het totaal steeg van 14 miljard dollar in 1995 tot 47 miljard dollar in 2003. Voor dit jaar wordt een cijfer van meer dan 55 miljard dollar verwacht.

Multinationals uit het Zuiden beginnen een steeds belangrijkere rol te spelen. Initiatieven als de Afrikatop in China dit jaar en de top tussen Zuid-Amerika en de Arabische landen vorig jaar, illustreren de internationale ambities van grote ontwikkelingslanden.

Een groot deel van het Zuiden wordt beter van die evolutie. “De spectaculaire groei in een aantal grote ontwikkelingslanden levert ook veel kleinere landen ongekende exportmogelijkheden op. De vraag naar grondstoffen en bepaalde andere producten in de groeilanden is enorm”, zegt Zhou.

De snelle groeiers in het Zuiden worden nog op andere vlakken steeds belangrijker voor de andere ontwikkelingslanden. Hun geopolitieke gewicht neemt toe, er werken almaar meer migranten uit armere landen die forse bedragen naar huis sturen, en ze leveren zelfs steeds meer ontwikkelingshulp.

India, dat al jaren een overschot boekt op zijn betalingsbalans, heeft de voorbije jaren 200 miljoen dollar toegezegd voor het Nieuw Partnerschap voor Afrikaanse Ontwikkeling (een Afrikaans initiatief dat de economie van het continent wil aanzwengelen), een kredietlijn van 500 miljoen dollar geopend voor West-Afrikaanse landen en een indrukwekkende schuldvermindering toegestaan aan een reeks van Minst Ontwikkelde Landen.

Brazilië heeft in Afrika al meer dan een miljard dollar schulden kwijtgescholden en financiert projecten in de landbouwsector, voor de uitbouw van infrastructuur, bij de ontwikkeling van handelsrelaties en in de openbare dienstverlening.

Het zwaargewicht in de Zuid-Zuidsamenwerking is China. Dat land heeft al voor 1,3 miljard dollar aan schulden kwijtgescholden aan 31 Afrikaanse landen. Volgens Zhou zal China tegen 2009 vijf miljard dollar aan nieuwe, zachte leningen toestaan in Afrika. Er komt ook een fonds van vijf miljard dollar dat Chinese bedrijven moet aanmoedigen zaken te doen met Afrika. En almaar meer Afrikaanse exportproducten kunnen tolvrij ingevoerd worden in China. IPS MDG8 (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.