“Wereldvoedseltop dreigt enorme gemiste kans te worden”

De Wereldvoedseltop van de VN die morgen (maandag) in Rome begint, dreigt een enorme gemiste kans te worden, zeggen experts en ngo’s. Ze vrezen dat de meeste wereldleiders niet komen opdagen en dat de afspraken niet zullen worden nageleefd.
De VN-Voedselorganisatie FAO organiseert de top om de strijd tegen honger een nieuwe impuls te geven. Meer dan 1 miljard mensen lijden nu honger, bijna een zesde van de wereldbevolking.
Zestig regerings- en staatsleiders zullen aanwezig zijn, onder meer de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva. Maar van de G8-leiders heeft alleen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi toegezegd. “Het is een tragedie dat de wereldleiders niet op de top aanwezig zullen zijn”, zegt Daniel Berman van Artsen zonder Grenzen.

Helft


Veel experts vrezen ook een herhaling van de eerste dergelijke Wereldvoedseltop in 1996. Toen werd afgesproken om het aantal mensen met honger, toen ongeveer 825 miljoen, tot de helft terug te brengen tegen 2015.
“Er kunnen meer goede verklaringen komen, maar wat betekenen ze echt? Ik betwijfel of er specifieke financiële engagementen zullen zijn volgende week”, zegt Markus Giger van de Centrum voor Ontwikkeling en Milieu van de Universiteit van Bern.
In ontwerpverklaringen van deze top staat weinig meer dan wat de G8-leiders in juli in het Italiaanse L’Aquila al afspraken. Ze beloofden toen 20 miljard dollar te investeren in de strijd tegen honger. Volgens diplomatieke bronnen is slechts een kwart van dat bedrag echt vers geld. “Spijtig genoeg kunnen de armen geen beloften opeten”, zegt Francisco Sarmento van ActionAid.
Zelfs al zou de 20 miljard dollar allemaal vers geld zijn, dan nog zou het niet volstaan. Volgens FAO-directeur-generaal Jacques Diouf zijn jaarlijks 44 miljard dollar investeringen in landbouw en rurale infrastructuur nodig.

Beloften controleren


Jean-Philippe Audinet van het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD), een andere VN-organisatie, is optimistischer over de komende top. De verklaring zal “in de lijn liggen van wat door de G8 in L’Aquila is beloofd. Maar het feit dat dezelfde principes onderschreven worden door alle landen, ook landen waar honger een groot probleem is, op VN-niveau, is een stap vooruit. Het toont een grotere, wereldwijde consensus over de aanpak van voedselzekerheid.”
Maar ook Audinet is bezorgd over de afwezigheid van veel politieke zwaargewichten. Na L’Aquila “is het nodig om de engagementen te bevestigen en ervoor te zorgen dat het geld er komt zodat dat in actie kan worden omgezet.”
Natalie Duck van Action Against Hunger pleit voor de creatie van een instantie die nagaat of de beloften van de G8 ook worden nageleefd.
FAO-baas Jacqyes Diouf zei woensdag op een persconferentie dat deze hongertop niet mag mislukken. “Een op zes mensen lijdt de pijn van honger, elke zes seconden sterft een kind van de honger, en deze enorme tragedie is niet alleen een morele schande en economische absurditeit, het vormt ook een ernstige bedreiging voor onze collectieve vrede en veiligheid.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.