Wereldwijd Fonds trapt Indiase hindoes op de pik

Indiase hindoes dreigen met demonstraties voor de gebouwen van UNAIDS in New Delhi om excuses af te dwingen van aidsgoeroe Richard Feachem. De baas van het Wereldwijd Fonds tegen Aids heeft gezegd dat HIV/aids een oncontroleerbaar probleem wordt in India, vooral onder de onbesneden hindoebevolking.
Officieel telt India minder HIV-besmettingen dan Zuid-Afrika. Het land van Thabo Mbeki telt 5,3 miljoen seropositieven, India heeft er 5,1 miljoen, aldus de jongste cijfers van UNAIDS. De officiële statistieken zijn verkeerd. India staat op de eerste plaats, verklaarde Richard Feachem, de baas van het Wereldwijd Fonds tegen Aids, Malaria en Tbc vorige maand in Parijs. Hij voegde eraan toe dat India de epidemie niet onder controle heeft.

De Indiase regering verteert die officieuze eerste plaats moeilijk. Dat India het land is met het meeste aantal HIV-gevallen is onzin, zegt S.Y. Quraishi, de directeur van India’s Nationale Organisatie voor de Bestrijding van Aids. We blijven bij ons cijfer van 5,1 miljoen. Maar of het er nu vijf of drie of twee miljoen zijn, we hebben een probleem, zegt Quraishi.

Het werkelijke cijfer ligt volgens veel experts eerder in de buurt van acht miljoen. Dat er een probleem is met de Indiase statistieken geeft zelfs minister van Gezondheidszorg Ambumoni Ramadoss toe. Ramadoss heeft de hulp van het privé-bureau McKinsey and Company ingeroepen om het intussen jaren oude dispuut over de aids-statistieken met de VN te beslechten.

Militante hindoes hebben Richard Feachem tot persona non grata uitgeroepen. We zijn het beu dat buitenlanders ons bombarderen met opgeblazen statistieken en ons komen vertellen dat we een aids-epidemie op de hand hebben. Er zijn veel andere zaken in dit land die ernstiger en dringender zijn, zegt B.P. Singhal, een parlementslid en woordvoerder van de BJP, de partij die India tot mei vorig jaar bestuurde. Hoe kunnen mensen in Parijs weten wat er in dit land gebeurt? Wat kan het hen overigens schelen?

Wat de hindoes vooral in het verkeerde keelgat is geschoten, zijn Feachems uitspraken over hindoes en moslims. Het is waarschijnlijk dat de epidemie sneller zal groeien bij de Indiase hindoepopulatie dan bij de moslims, zegt de baas van het Wereldwijd Fonds. Dat heeft te maken met de invloed van de besnijdenis bij mannen. Dat mannen zonder voorhuid minder kans maken op besmetting, gaat er bij de Indiase hindoes niet in.

Dit is belachelijk, zegt een woedende BJP-woordvoerder Singhal. Bestaat er een studie die aantoont dat aids zich op een andere manier verspreid over religieuze gemeenschappen in India? Wij gaan zo’n opmerkingen in ieder geval niet tolereren.

Jan Abhiyan (Publieke Campagne), een prominente hindoeorganisatie, gaat betogingen organiseren voor de gebouwen van UNAIDS in New Delhi. Het Wereldwijd Fonds is nochtans een onafhankelijke organisatie naar Zwitsers recht en behoort niet tot de familie van de Verenigde Naties. Jan Abhiyan zegt dat ze enkel van dat voornemen afziet als Feachem persoonlijk naar India komt en zich publiekelijk excuseert jegens alle hindoes. We wachten op zijn antwoord op onze eisen. Als dat niet komt, gaan we tot de actie over. We gaan niet langer zwijgen, we zijn dit grondig beu, zegt Dushyant Chopra, de voorzitter van de hindoe-organisatie.

Feachem antwoordt voorlopig niet. In een brief aan de Joint Action Council (JAC), een organisatie die opkomt voor seropositieven, herhaalde de baas van het Wereldwijd Fonds vorige week wel zijn stelling over de voorhuidkwestie. In zijn brief vermeldt Feachem dat hij getrouwd is met een hindoe en dat hij het grootste respect heeft voor het hindoeïstische geloof.

JAC-directeur Purushottaman Mulloli: Het is gewoon riskant om bepaalde gemeenschappen of beroepen te brandmerken als risicogroepen. In India heb je dan gegarandeerd hommeles. De schade is in dit geval niet te overzien, meent Mulloli. Deze keer koos het Wereldwijd Fonds 900 miljoen hindoes als doelwit.

Het is niet de eerste keer dat internationale agentschappen in India beschuldigd worden van een gebrek aan respect voor de lokale gevoelens. In 2001 moest Unicef, het Kinderfonds van de VN, een campagne over aan kaste gebonden prostitutie intrekken. In het district Almora, in het Himalayagebergte, moest de politie de auteurs van een studie over veelvuldige incestpraktijken opsluiten. Een menigte dreigde hen te lynchen. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.