Wereldwijde campagne tegen armoede gaat door tot 2015

De Global Call to Action against Poverty (GCAP), een wereldwijde campagne om de armoede en de honger in de wereld terug te dringen, loopt door tot 2015. Dat hebben 150 vertegenwoordigers van de hulporganisaties die het initiatief twee jaar geleden opzetten, zaterdag (5 mei) in Montevideo beslist.
De CCAP-leden - ongeveer 1.100 niet-gouvernementele organisaties uit de hele wereld, waaronder 47 in Nederland en 20 in Vlaanderen - werden het er ook over eens de structurele oorzaken van de massale armoede in de wereld te benadrukken. Meer dan een miljard mensen moeten rondkomen met minder dan één dollar per dag.
Het samenwerkingsverband vergaderde van donderdag tot zaterdag in Montevideo. De deelnemers aan de bijeenkomst beslisten vooral aandacht te vragen voor bevolkingsgroepen die uitgesloten worden en het daardoor extra moeilijk hebben om uit de armoede te komen: vrouwen, inheemsen en andere slechtoffers van discriminatie.
De GCAP wil beleidsmakers aan hun woord houden. In 2000 keurden alle VN-lidstaten een Millenniumverklaring goed waarin ze beloven werk te maken van acht grote ontwikkelingsdoelstellingen. De eerste van die Millenniumdoelstellingen is de halvering van het aantal mensen dat in extreme armoede leeft en honger lijdt tegen 2015.
In 2006 organiseerden de GCAP en de Millenniumcampagne van de VN de actie “Stand Up Against Poverty”. Wereldwijd gingen op 17 oktober 23,5 miljoen mensen rechtstaan om hun steun voor de strijd tegen de armoede duidelijk te maken. Daarmee haalde de actie het Guinness Boek van Wereldrecords. Dit jaar hoopt de GCAP 50 miljoen mensen te mobiliseren onder de slogan ‘Stand Up and Speak Out’ (Sta op en neem het woord). Dat moet weer op 17 oktober gebeuren, de dag van de van de Uitroeiing van Armoede.
De CGAP-leden hebben in Montevideo ook afgesproken hun samenwerkingsverband “niet te institutionaliseren” en de vooruitgang die ze boeken om de drie jaar te evalueren, tot in 2015.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.