WGO maakt baan vrij voor goedkopere medicijnen

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft afgelopen weekend een resolutie goedgekeurd die overheden meer ruimte biedt om farmaceutisch onderzoek te steunen dat ten goede komt aan patiënten in arme landen. Humanitaire organisaties reageren enthousiast.
Farmaceutische bedrijven pompen vooral geld in luxeziektes terwijl patiënten die lijden aan makkelijk te voorkomen en genezen aandoeningen, geen toegang hebben tot betaalbare medicijnen. Organisaties als Artsen Zonder Grenzen noemen dat fenomeen de 10/90-kloof: slechts 10 procent van het geld dat farmaceutische bedrijven in onderzoek pompen, is bestemd voor ziektes die 90 procent van de wereldbevolking bedreigen: malaria, tuberculose, aids, …

Op de jaarlijkse bijeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève is zaterdag een resolutie goedgekeurd om die kloof te overbruggen. De tekst roept de 192 lidstaten van de organisatie op om van de farmaceutische R&D (ontwikkeling en onderzoek) een “strategische sector” te maken die tegemoet komt aan de internationale gezondheidsnoden.

De resolutie effent het pad voor een debat over de patenten op geneesmiddelen. Op dit moment worden de intellectuele eigendomsrechten op medicijnen beschermd door middel van patenten die 35 jaar stand kunnen houden. Dat maakt die geneesmiddelen onbetaalbaar voor mensen in arme landen. De resolutie verzoent de commerciële belangen van bedrijven met de nood aan goedkope medicijnen voor de meest courante ziektes, zegt Germán Velásquez, het hoofd van het programma essentiële geneesmiddelen van de WGO.

De ontwikkelingslanden en humanitaire organisaties zijn enthousiast over de resolutie, die ruimte laat voor meer overheidsinitiatief in de farmaceutische sector. “De ministers van Volksgezondheid hebben deze week getoond dat ze nieuwe prioriteiten willen vast leggen en dat ze een nieuwe manier willen vinden om het geneesmiddelenonderzoek te financieren”, zegt Ellen ‘t Hoen van Artsen Zonder Grenzen (MSF). “De resolutie verzekert dat innovaties in het farmaceutische domein gestuurd worden door de noden van patiënten en niet enkel door winstbejag.”

”De resolutie zal een effect hebben op de bilaterale handelverdragen die de VS (het land met de grootste farmaceutische bedrijven, nvdr) afsluiten met andere landen en op de multilaterale verdragen”, zegt James Love, de directeur van het Consumer Project on Technology. De exclusieve marktlogica van die verdragen zal volgens Love “vervangen worden door een nieuw paradigma: R&D voor essentiële medicijnen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.