WHO kan wachten voor Rusland

Rusland staat niet te dringen om toe te treden tot de Wereldhandelsorganisatie (WHO). Dat stelden vertegenwoordigers van de Russische regering maandag op het tweedaagse Wereld Economisch Forum in Moskou. Rusland wil zijn huid duur verkopen in de toetredingsonderhandelingen met de huidige WHO-leden.

De WHO is geen doel op zich, zegt Alexander Yakovenko, een woordvoerder van de Russische regering. We zullen toetreden als de voorwaarden voor ons lidmaatschap de Russische belangen weerspiegelen.

De 250 internationale deelnemers aan het forum - een informeel netwerk van zakenlui, politici en academici - zijn naar Moskou afgezakt om een directe indruk te krijgen van de economische en politieke situatie in Rusland. Rusland heeft de voorbije maanden intensieve bilaterale en multilaterale onderhandelingen gevoerd over toetreding tot de WHO. Voor dat lidmaatschap moet Rusland het akkoord hebben van alle 148 lidstaten.

We hebben met 19 WHO-leden akkoorden ondertekend over hun toegang tot onze grondstoffenmarkt, en met 13 landen over de handel in diensten, zegt Yakovenko. Maar het is geen geheim dat er nog geen overeenstemming is over de moeilijkste punten. De grootste meningsverschillen hebben betrekking op de invoerheffingen in gevoelige sectoren als de luchtvaart- en automobielindustrie, de toegang van buitenlandse banken en verzekeraars tot de Russische markt en steunmaatregelen voor Russische landbouwers. Ook douaneregels, veterinaire controles, de bescherming van intellectuele eigendomsrechten en de regulering van de geneesmiddelenmarkt zijn struikelblokken.

Als Rusland een akkoord bereikt met de Verenigde Staten over die punten, is de kogel waarschijnlijk door de kerk. Maar voor moeilijke onderwerpen is er geen weg binnendoor, zegt de Amerikaanse ambassadeur William Burns. Burns is nog niet tevreden over de garanties die Rusland kan geven tegen piraterij - de illegale namaak van merkproducten en software.

De Russische regering maakt zich vooral zorgen over de landbouwsector. De liberalisering van de Russische landbouwmarkt die de WHO voorschrijft, zal het Russische aandeel in de wereldmarkt doen krimpen van 1,3 tot 1 procent, terwijl het Russische aandeel in de internatonale import van levensmiddelen zou toenemen van 1,9 tot 2,3 procent, zegt Ivan Ushachev, vice-voorzitter van de Russische Landbouwacademie. De WHO staat niet stil bij de sociale en economische gevolgen daarvan, klaagt Ushachev. Rusland heeft nu al een handelsdeficit van 3,3 miljard dollar in zijn landbouwsector.

De WHO hoopt dat snelle onderhandelingen die knelpunten toch spoedig uit de weg kunnen ruimen. Dan zou Rusland al volgende lente lid kunnen worden van de Wereldhandelsorganisatie, zegt Maxim Medvedkov, de woordvoerder van de WHO-werkgroep die de toetreding van Rusland behandelt. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.