"Wie niet naar Rio+20 komt, zal het zich beklagen"

Veel waarnemers zijn somber gestemd over Rio+20, de VN-duurzaamheidstop die volgende maand in Rio de Janeiro plaatsvindt. Maar de Braziliaanse regering blijft erin geloven. “Wie niet naar Rio+20 komt, zal het zich beklagen.”

  • CC Agência Senado Volgens Braziliaans milieuminister Izabella Teixeira zal Rio+20 uitmonden in "een verplichting voor iedereen". CC Agência Senado

Over de ontwerptekst voor de VN-conferentie over Duurzame Ontwikkeling (20 tot 22 juni) is er nog steeds geen consensus, maar de Braziliaanse milieuminister Izabella Teixeira verwacht niettemin positieve resultaten.

“Wie niet komt, zal het zich beklagen.” Zo hebben heel wat staats- en regeringsleiders al hun aanwezigheid bevestigd, ook van grote opkomende landen.

Van de 193 VN-lidstaten hebben er 183 hun aanwezigheid bevestigd. Daarvan komen 135 leiders, onder wie presidenten, vicepresidenten en eerste ministers. Het toont “de grote internationale interesse voor het thema”, zegt Luiz Alberto Figueiredo, uitvoerend secretaris van de Nationale Commissie voor Rio+20.

Groene economie

Voor minister Teixeira zal het succes Rio+20 “buitengewoon” zijn als de conferentie eindigt met “een verplichting voor iedereen”, met afspraken over duurzame consumptie en productie.

Ze verwacht ook dat er een akkoord komt over een platform van ondernemingen die zich achter een groene economie scharen. Twintig jaar geleden had de privésector nog “een zeer timide rol” op de Top van de Aarde, waarop Rio+20 het vervolg is.

Van het voorstel om een nieuw milieuagentschap te creëren binnen de VN is Brazilië geen voorstander. Het pleit daarentegen voor een versterking van het VN-Milieuprogramma (UNEP).

Braziliaanse milieuorganisaties verwijten de regering van Dilma Rousseff dat ze geen hoofdrol opeist voor de komende top.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.