Wil de echte peronist nu opstaan?

De nieuwe president van Argentinië wordt in elk geval een peronist. In de tweede ronde van de Argentijnse presidentsverkiezingen nemen op 18 mei twee kandidaten van de regerende Partido Justicialista de Argentina het tegen elkaar op: de voormalige president Carlos Menem (1989-1999) en de gouverneur van de provincie Santa Cruz, Néstor Kirchner.


Tijdens de eerste ronde van zondag bleken de twee peronistische kandidaten aan elkaar gewaagd: met 92 procent van de stemmen geteld had Menem 23,9 procent van het electoraat achter zich; Kirchner haalde 21,9 procent. Volgens opiniepeiler Graciela Romer maakt Menem geen kans in de tweede ronde. Menem heeft een trouwe achterban, maar ook veel uitgesproken vijanden. Veel Argentijnen stellen hem samen met de andere leiders van de jaren 90 verantwoordelijk voor de ontsporing van de staatsfinanciën die de Argentijnse economie in 2001 in elkaar deed klappen. Kirchner, bijna 20 jaar jonger dan Menem, heeft dan weer het probleem dat hij een grijze figuur is in vergelijking met de flamboyante Menem.

De running mate van Kirchner, Daniel Scioli, riep de kiezers zondag op tijdens de volgende ronde voor een vernieuwing van de politiek te kiezen. Dat hebben ze tijdens de eerste ronde alvast niet gedaan. De Partido Justicialista trok met niet minder dan drie kandidaten naar de eerste ronde en verhinderde zo dat een nieuwe partij naar de tweede ronde kon doorstoten. De gewaagde strategie - eerder het gevolg niet te overbruggen meningsverschillen dan gebaseerd op koelbloedige kansrekening - ging ten koste van de econoom Ricardo López Murphy, de kandidaat van de rechtse Movimiento Federal Recrear. In de peilingen leek die het in de eerste ronde erg goed te gaan doen, maar uiteindelijk moest hij vrede nemen met een derde plaats en 16,7 procent van de stemmen. Volgens analisten wilden sommige kiezers een tweede ronde tussen twee uitgesproken rechtse politici - Menem en López Murphy - vermijden. Daarvan zou een andere kandidaat met een vernieuwersimago, de centrumlinkse Elisa Carrió van de partij Afirmación para una República Igualitaria, hebben geprofiteerd. Zij eindigde op de vierde plaats met 14,4 procent van de stemmen.

De relatief evenwichtige verdeling van de stemmen tijdens de eerste ronde is ongewoon voor Argentinië. Anders dan bij eerdere gelegenheden wilden de Argentijnen niemand een duidelijke meerderheid geven, analyseert opiniepeiler Enrique Zuleta Puceiro. De economische neergang van Argentinië heeft het geloof in de politiek bij veel kiezers een deuk gegeven. Ongeveer 80 procent van de Argentijnen trok naar de stembus, maar dat is vooral te wijten aan het feit dat er stemplicht heerst in Argentiniê. De eerste ronde verliep zonder incidenten - ook dat was onverwacht, gelet op het geweld dat ontevreden Argentijnen vorig jaar ontketenden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.