“Wil de wereld de zwaarste mensenrechtenschenders vervolgen?”

Filmmaker Pamela Yates vraagt zich af of de wereld wel bereid is de zwaarste mensenrechtenschenders te vervolgen. Ze doet dat in een documentaire die ze maakte over de geschiedenis van het jonge Internationaal Strafhof (ICC).
Sinds zijn oprichting in 2002 heeft het ICC vier zaken geopend, met samen veertien beklaagden. Daarvan is de helft nog steeds voortvluchtig, twee zijn er overleden, vier zitten in hechtenis en een laatste wacht in vrijheid op zijn proces. Begin dit jaar begon het allereerste proces van het ICC, de zaak tegen de Congolese militieleider Thomas Lubanga. 
Dit is slechts het topje van de ijsberg. De voorbije zeven jaar zijn bijna vier miljoen mensen omgekomen in conflicten in Congo, Oeganda, Darfur en Colombia, het werk van krijgsheren, staatshoofden en paramilitaire organisaties. 
In de The Reckoning. The Battle for the International Criminal Court vraagt Yates zich af of de verantwoordelijken ooit zullen moeten boeten en of de internationale gemeenschap de wil daartoe kan opbrengen.

VS


De film draait ook rond de vraag wie de uitspraken van het ICC vreest in deze tijden van straffeloosheid. Het is een nauwelijks verhuld pleidooi aan het adres van de Verenigde Staten om opnieuw toe te treden tot de instelling. 
De voormalige VS-gezant bij de VN, John R. Bolton, bracht de geloofwaardigheid van het strafhof een grote klap toe. Hij zorgde ervoor dat president George W. Bush de soevereiniteit van het ICC weigerde te erkennen. 
Op 6 mei 2002 schortte Bush de Amerikaanse deelname aan het hof voor onbepaalde tijd op. President Obama heeft nog geen stappen genomen om de opschorting ongedaan te maken, hoewel hij tijdens zijn kandidatuur voor het hoogste ambt heeft gezegd dat hij Amerika wil zien toetreden.
 
De niet-toetreding van de VS leidde ertoe dat veel landen zich nog steeds niet geroepen voelen om lid te worden. De twee belangrijkste onder de andere afwezigen zijn Rusland en China, die net als de VS een voorbeeldrol hebben voor veel landen. Vooral Azië is ondervertegenwoordigd met slechts acht leden.

Hoopvol


The Reckoning bevat ook hoopvolle momenten. Zo komt de figuur van hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo uitgebreid aan bod. Hij wordt geportretteerd als het brein achter het recente offensief van het ICC om oorlogsmisdadigers te veroordelen.
 
Drie jaar lang volgde de filmcrew Moreno-Ocampo en zijn team. Ze trachtten landen op vier continenten ervan te overtuigen vermoedelijke oorlogsmisdadigers uit te leveren en speurden naar bewijzen van mensenrechtenschendingen.
The Reckoning is de openingsfilm op het 20ste Internationale Filmfestival van Human Rights Watch in het New Yorkse Lincoln Center. Dat vindt er plaats van 11 tot en met 25 juni. Andere prominente films zijn In the Holy Fire of Revolution over de visie van Garry Kasparov op het hedendaagse Rusland en Afghan Star over het succes van de televisiereeks Afghan Pop Idol in een land waar zingen gelijkstaat aan je leven riskeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.