Wispelturige houding Noord-Korea doet Zuid-Koreaanse wenkbrauwen fronsen

Zuid-Korea staat voor een raadsel. De noorderburen realiseren een kernproef en lanceren testraketten, anderzijds lijkt Noord-Korea niet van plan te zijn om het inter-Koreaanse project in Gaesong op heffen.
Zuid-Koreaanse Noord-Korea-experts stellen dat dit raadsel louter opgelost kan worden door binnen te dringen in de hoofden van de beleidsmakers in het communistische land. Cheong Seong-chang is directeur van het inter-Koreaanse betrekkingenprogramma aan het Sejong Instituut in Seoel. In een interview met de Korean Times stelt hij dat er zeker sprake is van coherentie in de schijnbaar contradictorische houding van Noord-Korea.
Volgens hem zijn zowel de kernproeven als het niet opblazen van het project in Gaesong belangrijke factoren in het overleven van de stalinistische republiek. Professor Ryoo Kihl-jae van de Universiteit van Noord-Koreaanse Studies in Seoel zei in een telefonisch interview met The Korea Times dat het Noorden leek te overwegen om inter-Koreaanse betrekkingen en veiligheid als afzonderlijke kwesties te benaderen.
“Het feit dat Noord-Korea Gaesong heeft toegestaan, een militair centrum dat gebruikt wordt voor gezamenlijke projecten, toont aan dat ze het Zuiden niet als een bedreiging van hun veiligheid opvatten”, aldus nog Ryoo Kihl-jae.
De uitspraken van beide experten komen er na wat een bewogen periode mag genoemd worden. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il uitte zijn diepe medeleven over de dood van voormalig president Roh Moo-hyun op 23 mei.

Het Noorden ziet het Zuiden niet als een bedreiging van zijn veiligheid.
Schommelingen


Noord-Korea-waarnemers zagen hierin een positieve stap voor de inter-Koreaanse betrekkingen. Die waren immers in een impasse geraakt nadat Noord-Korea eiste dat het Zuiden de veranderingen zou accepteren die de salarissen van Noord-Koreaanse werknemers aan het Gaeseong project zouden ondergaan.
Maar alle hoopvolle gedachten dat de inter-Koreaanse betrekkingen op de goede weg waren werden snel vergeten na de kernproef en de lanceringen van eerder deze week. Door deze acties veronderstelden de Noord-Korea-experten dat de site in Gaesong zou opgedoekt worden. Alweer een foute veronderstelling zou blijkt. De pro- Noord-Korea krant Choson Sinbo was dinsdag duidelijk dat het Noorden niet de intentie had om te stoppen men het gemeenschappelijke project.

Economische voordelen


Cheong verklaart alle schijnbare tegenstellingen als volgt: “De Noord-Koreaanse nucleaire testen en het afvuren van testraketten waren een berekende zet, gericht op de Verenigde Staten. Hiermee wil PyongYang in de toekomst meer toegevingen bekomen tijdens directe onderhandelingen. Gaeseong is daarentegen een binnenlandse aangelegenheid tussen de twee Korea’s en het Noorden is heel geïnteresseerd in het project gezien de vele economische voordelen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.