WK scoort groene doelpunten

Gaat u naar het WK? Dan kan u tijdens de pauze op het toilet in alle gemoedsrust doorspoelen - dat gebeurt immers met regenwater uit tanks die staan opgesteld in alle twaalf stadions. Met uw ticket voor een van de 64 matchen kan u ook 24 uur gratis met het openbaar vervoer reizen. Deze en andere maatregelen moeten van de Wereldbeker die morgen (9 juni) in Duitsland start het tweede groene wereldsportfeest ooit maken.
De Olympische Spelen in Sydney deden het al voor, maar het WK scoort bijvoorbeeld beter voor het gebruik van zonne-energie. Het WK 2006 kan tijdens piekuren zo’n 2.500 kilowatt zonne-energie opwekken, tegenover 1.000 in Sydney. De FIFA heeft de handen ineen geslagen met het Milieuprogramma van de Verenigde Naties en de Duitse overheid voor het ‘groene-goal-programma’.

In sommige stadions zal een deel van de urinoirs automatisch worden gereinigd, zonder water. In het Fritz-Walterstadion in Kaiserslautern en enkele andere stadions wekken zonnepanelen elektriciteit op. Dat geldt ook voor een reeks treinstations en andere openbare ruimten. In alle stadions wordt de hitte van de airconditioning hergebruikt en pronken hoogefficiënte gasboilers en spaarlampen. Duitsland importeert tijdens het WK energie uit Zwitserland die opgewekt wordt door waterkrachtcentrales. In de steden waar de matchen doorgaan, worden drankjes verkocht in hergebruikflessen, en affiches in vele talen sporen bezoekers aan die te kopen in plaats van blikjes of wegwerpflesjes.

Daar staat natuurlijk tegenover dat het WK ook erg vervuilend is. De 3,2 miljoen toeristen die Duitsland zullen bezoeken tijdens het WK, zullen alleen al door hun vluchten en het vervoer ter plaatse verantwoordelijk zijn voor een extra uitstoot van pakweg 100.000 ton van het broeikasgas CO2. Dat berekende het Duitse Instituut voor Toegepaste Ecologie, dat het groene-goal-programma uittekende. De Duitse milieukoepel BUND schat de extra vervuiling zelfs op 250.000 ton.

Om dat goed te maken, investeerde Duitsland nog eens zo’n 1,2 miljard euro in milieuprojecten in Afrika en Azië. In India financierde het installaties die uit mest biogas produceren. Gemeenschapskeukens zullen dat gas gebruiken ter vervanging van fossiele brandstoffen.

In het totaal zal het groene-goal-project de helft van de extra uitstoot van koolstofdioxide goedmaken, zegt het Duitse blad Neue Energie. “Slechts de helft”, zegt het blad, dat verder klaagt dat slechts één van de twaalf stadions - het Frankenstadium in Nürnberg - aan alle milieucriteria voldoet. Het blad prijst de inspanningen in Dortmund, Hamburg en Stuttgart, maar stelt dat de andere acht stadia een negatieve ecologische balans hebben.

“Een eerlijke balans kan pas na afloop worden gemaakt”, reageert Christian Hochfeld, vice-directeur van het Instituut voor Toegepaste Ecologie. “En, het project probéért ten minste het WK te verzoenen met milieubescherming.” (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.