WK-voetbal voor zware jongens

Ivoorkust heeft Argentinië met 7-3 uit het WK voetbal gewipt. Gelukkig voor de supporters van blauwwit gaat het enkel om een wedstrijd uit het “wereldkampioenschap” voetbal tussen spelers uit 32 gevangenissen in de Argentijnse provincie Buenos Aires.
De aftrap van het toernooi werd dinsdag gegeven in Eenheid 9 van La Plata, een gevangenis in de hoofdstad van de dichtstbevolkte provincie van het land. Anders dan het echte wereldkampioenschap in Duitsland, dat op 9 juni begint en op 9 juli afsluit, spelen de zware jongens met de gouden voeten nog tot in augustus.

Dat hangt samen met de grote logistieke uitdaging: voor elke ploeg die op verplaatsing speelt, moet een groot gevangenentransport worden georganiseerd. Voor sommige wedstrijden moet de bezoekende ploeg 300 kilometer rijden.

Er werden 384 spelers geselecteerd voor de wedstrijden. Die kregen de kans te trainen en moesten een voorronde afwerken. De beste spelers zijn nu begonnen aan het eigenlijke toernooi. Elke ploeg verdedigt de kleuren van één van de 32 landen die aan het WK in Duitsland deelnemen. Anders dan bij het reguliere voetbal staan er per ploeg maar zeven spelers op het veld, en worden er twee helften van 25 minuten gespeeld. Het publiek bestaat uit de familie van de spelers en de gedetineerden van de instelling waar de match wordt gespeeld.

Maar voor het overige is het net echt. De organisatoren wisten Ángel Sánchez te strikken als scheidsrechter voor de eerste wedstrijd. Sánchez floot bij het laatste WK in Korea en Japan in 2002. Voor de openingsmatch kwamen ook enkele voormalige Argentijnse sterspelers opdagen.

Wie een wedstrijd verliest, ligt meteen uit het toernooi. Daardoor moesten de spelers van “Argentinië” meteen na de openingsmatch alweer voorgoed naar hun cel. “We hadden willen winnen”, zegt Jorge Ochipinti, een woordvoerder van het team van Eenheid 9. “Maar in elk geval zijn we even uit de sleur geweest.”

Ochipinti is 38 jaar oud en zit al vier jaar vast. Hij is tot 18 jaar cel veroordeeld voor misdaden die samenhangen met een reeks diefstallen waarover hij liever niet uitwijdt. Toen hij 17 was, begon Ochipinti aan een professionele voetbalcarrière bij Estudiantes van Buenos Aires, in tweede klasse. Maar hij verdiende heel weinig, en toen zijn vader ziek werd, moest Ochipinti beter betaald werk zoeken. Daarbij raakte hij op het verkeerde pad.

Het toernooi is een verademing voor veel gevangenen. In de provincie Buenos Aires zitten 25.000 mensen achter de tralies, verdeeld over 50 instellingen. De meerderheid van hen wacht nog op een veroordeling. Mensenrechtenorganisaties klagen dat veel gevangenen krap behuisd zitten en slecht behandeld worden.

Voetbal is één van de weinige uitlaatkleppen voor de gevangenen. “Hier wordt van ‘s ochtends tot ‘s avonds en van maandag tot zondag voetbal gespeeld,” zegt Gabriel de Murta, een sportleraar en het hoofd Sport van de Penitentiaire Dienst van de provincie. “80 procent van de gevangenen kiest voor voetbal als ze aan sport mogen doen.”

“De verwachtingen zijn hooggespannen”, weet De Murta. “Sommige spelers hebben elke dag geoefend en kregen soms zelfs de toelating om met voetbalclubs in de omgeving te gaan trainen.” (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.