Woelige start van tweedaagse staking in India

In India is op woensdag een tweedaagse nationale staking van start gegaan. De grote vakbonden van het Zuid-Aziatische land hadden daartoe opgeroepen. Ze protesteren tegen de aankomende besparingen van de overheid. Ze willen ook dat er actie wordt ondernomen tegen de stijgende prijzen. In sommige regio’s is de situatie explosief. Een vakbondsleider kwam woensdagmorgen om het leven in de Noord-Indiase stad Ambala.

  • CC Sreejithk2000 Protestmars nabij de stad Bangalore, 2011. De Indische vakbonden hebben opgeroepen tot een 48 urenstaking. CC Sreejithk2000

In de industriestad Noida, zo’n 16 kilometer ten oosten van de hoofdstad New Delhi, gooiden honderden stakers stenen naar bedrijven. Ze eisten dat de fabrieken gesloten werden, meldt Reuters. Zeven auto’s en een brandweerwagen werden in brand gestoken. Tientallen andere auto’s werden vernield. Politietroepen chargeerden om het geweld te stoppen. ‘Een hoop mensen kroop over de muren en poorten van mijn fabriek’, vertelde fabriekseigenaar Pankaj Sadh aan het nieuwskanaal NDTV. ‘Ze beschadigden computers of namen ze mee. Stakers brachten ook zware schade toe aan de buitengevel van het gebouw’, aldus Pankaj Sadh.

Verschillende media berichtten over de dood van een vakbondsleider in de stad Ambala, in het noorden van India. Volgens het Indiase magazine Outlook India werd de man omvergereden door een bus. De BBC vertelt echter dat de vakbondsleider is neergestoken door onbekenden.

Ongenoegen over regeringsbeleid

De stakers protesteren tegen de inflatie, en hebben vooral moeite met de hoge brandstofprijzen. Er is ook kritiek op de desinvesteringen in de publieke sector. De plannen om de luchtvaart- en verzekeringssector open te stellen voor buitenlandse investeringen kunnen evenmin op weinig begrip rekenen. De stakers willen ook dat de overheid meer werkgelegenheid creëert en ijvert voor de toepassing van de arbeidswetgeving in alle werkplaatsen, meldt het magazine Outlook India.

‘We willen dat de regering akte neemt van de stakingen en de onvrede’, aldus Akhtar Hussain, de ondervoorzitter van de vakbond Indian Workers Union. ‘We willen dat aan onze eisen voldaan wordt’, aldus Hussain. In totaal nemen elf grote vakbonden deel aan de staking.

Bij de eerste minister van India klinkt het helemaal anders. ‘De hervormingen zullen ons groeiproces versterken en werkgelegenheid creëren in deze moeilijke tijden’, aldus de eerste minister Manmohan Singh.

Verschillende provincies getroffen

In verschillende gebieden ligt het openbare leven stil. Vooral de oostelijke provincie West-Bengalen en de noordelijke staat Uttar Pradesh worden geteisterd door de stakingen. Ook de zuidelijke provincies Kerala, Andhra Pradesh, Tamil Nadu en Karnataka delen in de klappen. Stakers proberen onder meer om voertuigen van de weg te houden, wat soms leidt tot conflictsituaties.

In de economische hoofdstad Mumbai zijn zo goed als alle banken, verzekeringsmaatschappijen en commerciële handelszaken gesloten, zeiden enkele stakingsorganisatoren volgens Times of India. Toch valt de schade in grootsteden zoals New Delhi en Mumbai nog mee. De bussen en voorstedelijke treinen rijden er zonder veel problemen, en veel kantoren en scholen zijn open.

Op andere plaatsen in het land zijn kantoren en fabrieken wel gesloten en is het transportverkeer verstoord. In de oosterse staten Odisha en Bihar zijn duizenden trein- en autoreizigers gestrand. Stakers verhinderen er dat treinen, bussen en gemotoriseerde riksja’s uitrijden.

De grondstofrijke centrumprovincie Chhattisgarh wordt ook getroffen door de staking. De ijzererts- en steenkoolproductie ondervindt er hinder. ‘Vakbondsleiders hebben tientallen werknemers gedwongen om te stoppen met werken’, zei een bron van ijzerproducent NMDC Ltd aan Reuters. ‘Ze protesteren tegen schendingen van de arbeidsrechten en de hoge inflatie’.

Sancties tegen stakers

De staat Kerala, in het zuidwesten van het land, kondigde aan dat werknemers die niet kwamen opdagen geen salaris zouden krijgen. De vakbond Centre of Indian Trade Unions, die samenhangt met de Communistische Partij van India, protesteert hiertegen. De leiders beschuldigen de autoriteiten van Kerala van ondemocratische en illegale praktijken. In de provincie West-Bengalen dreigt de overheid met administratieve sancties, zoals bijvoorbeeld de intrekking van handelsvergunningen van winkels die gesloten zijn.

De staking komt er net nu de regering haar uitgavenplan voor 2013-2014 zal voorstellen aan het parlement. De Congrespartij wil besparen op sociale uitgaven, vertelden verschillende ambtenaren aan Reuters. De eerste minister, Manmohan Singh, vroeg de vakbonden om de staking af te blazen, maar die weigerden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.