Wolfowitz benoemt nog snel Wereldbankdirecteur Irak

“Ik ben verheugd de benoeming van dhr. Simon Stolp als landenbeheerder voor Irak te kunnen aankondigen”, leest een gelekte e-mail uit de Wereldbank. De keuze voor Stolp is omstreden. Bovendien had ontslagnemend Wereldbankbaas Paul Wolfowitz aangegeven af te zien van belangrijke nieuwe benoemingen.
De e-mail werd verzonden door Daniela Gressani, ondervoorzitter voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij de Wereldbank, en werd vrijgegeven door het Government Accountability Project, een niet-gouvernementele organisatie in Washington die onder meer de Wereldbank volgt. Een medewerker van het Midden-Oostendepartement van de Wereldbank die anoniem wil blijven, bevestigt het bericht. De benoeming is nog niet officieel bekend gemaakt. IPS slaagde er niet in Gressani te bereiken voor commentaar.

Niet de beste


Stolp, een Australiër, werkte in Irak als consultant voor het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hij hielp er mee aan veranderingen in de elektriciteitssector. In 2005 kreeg hij daarvoor de Joint Civilian Service Award. Die onderscheiding gaat naar burgers die zich verdienstelijk maken bij “steun aan het Amerikaanse leger”.
In december gaf een commissie van de Wereldbank die de kandidaturen voor de functie van landenbeheerder in Irak onderzocht, een negatief oordeel over Stolp. Een gesprek met Stolp kon de commissie er blijkbaar niet van overtuigen dat Stolp “een geloofwaardige en overtuigende vertegenwoordiger van de Bank zou worden tegenover Iraakse partners en donorlanden.” Die twijfel had te maken met de “zwakke analytische achtergrond en het gebrek aan kennis van de Bank” bij Stolp. Volgens de commissie behoorde Stolp niet tot de beste drie kandidaten voor de functie.
De Wereldbank heeft geen belangrijke vertegenwoordiging meer in Irak sinds de aanslag van 19 augustus 2003 op het hoofdkwartier van de VN in Bagdad. Daarbij verloren 21 VN-medewerkers en één medewerker van de Wereldbank het leven. Sindsdien leidt de Bank haar activiteiten in Irak vanuit een kantoor in Jordanië. Er zijn wel Irakezen in dienst voor het werk in Irak.
Wolfowitz stapt op 30 juni omwille van een geval van nepotisme op als voorzitter van de Wereldbank. Hij was tot 2005 vice-minister van Defensie in de VS en staat bekend als de architect van de oorlog in Irak. Die zadelde de Amerikanen op met de zware last van de stabilisering en de heropbouw van het land. De VS wil daarbij zoveel mogelijk hulp van andere landen en van internationale instellingen.
In februari kwam aan het licht dat Wolfowitz ondanks de tegenstand van sommige bestuurders en stafmedewerkers discrete onderhandelingen voerde over de benoeming van een nieuwe vertegenwoordiger in Irak. De tegenstand heeft met veiligheidsoverwegingen te maken, maar ook met het feit dat Irak makkelijker toegang krijgt tot nieuwe leningen als er eenmaal een hooggeplaatste vertegenwoordiger in het land is. Dat is bedenkelijk in het licht van gevallen van massieve corruptie bij de heropbouw van het land.
De benoeming van Stolp doet vermoeden dat Wolfowitz ondanks zijn aangekondigde ontslag nog altijd probeert de toekomstige koers van de Bank te bepalen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.