Wolfowitz denkt niet aan opstappen

Als een volleerd slalomskieër ontweek Wereldbankdirecteur Paul Wolfowitz na afloop van de lentevergadering van Wereldbank en IMF de vragen van journalisten over het schandaal rond zijn vriendin Shaha Riza. Aan opstappen denkt Wolfowitz voorlopig niet, ondanks zijn gekneusde geloofwaardigheid in de strijd tegen corruptie.
Als een volleerd slalomskieër ontweek Wereldbankdirecteur Paul Wolfowitz na afloop van de lentevergadering van Wereldbank en IMF de vragen van journalisten over het schandaal rond zijn vriendin Shaha Riza. Aan opstappen denkt Wolfowitz voorlopig niet, ondanks zijn gekneusde geloofwaardigheid in de strijd tegen corruptie.

“Dit werk is belangrijk en ik wil het voortzetten”, zei Wolfowitz op een dertig minuten durende afsluitende persconferentie. Het schandaal rond de promotie en loonsverhoging van Shaha Riza, een communicatiemedewerkster met wie Wolfowitz een amoureuze relatie heeft, is voor de Wereldbankbaas een zaak van de Raad van Directeurs, die met een onderzoek is begonnen. “We laten hen het werk afmaken”, zei Wolfowitz.

Nieuwshonger



Dat volstond uiteraard niet om de nieuwshonger van het samengestroomde perskorps te stillen, dat wilde weten waarom Wolfowitz zijn vriendin zoveel loonsverhoging had gegeven en waarom hij de zaak vervolgens onhandig in de doofpot probeerde te stoppen.

Het kwam tot een chaotisch incident toen een Zwitserse journalist vaststelde dat Wolfowitz “het vertrouwen had verloren” van zijn medewerkers en de aandeelhouders van de bank. Een medewerker van de Wereldbank probeerde de journalist zelfs zijn microfoon afhandig te maken.

Een andere journalist had zichtbaar moeite om het juiste woord te vinden voor Shaha Riza, de 52-jarige vrouw in het oog van de controverse. Uiteindelijk hield hij het op “uw vriendin”. Een collega vroeg Wolfowitz ronduit of hij het zelf niet “hypocriet” vond om namens de bank vooral Afrikaanse landen de les te spellen inzake corruptie en transparantie, terwijl hij in eigen huis onder verdenking van nepotisme staat.

De ongeveer 10.000 leden tellende personeelsorganisatie van de Wereldbank vroeg donderdag al om het ontslag van Wolfowitz. Ook hulp- en ontwikkelingsorganisaties vinden dat de reputatie van de Wereldbank op het spel staat.

Leiderschap



“De zaak leidt de aandacht af op een moment dat de Bank leiderschap nodig heeft”, zegt Nancy Birdsall, de voorzitter van het in Washington gebaseerde Center for Global Development. Toch kan Wolfowitz zijn reputatie nog redden, vindt Birdsall, door zijn ontslag te koppelen aan een oproep “voor een transparante en open selectieprocedure voor zijn opvolger, die niet gebaseerd is op politiek maar op verdienste.”

Heeft Wolfowitz de reputatie van de Wereldbank echt schade toegebracht ? “Je moet het niet denken”, zegt Paul Adams van de Canadese anti-corruptiewaakhond Probe International. “De reputatie van de bank als sponsor van corruptie en slecht bestuur in het Zuiden was al gevestigd onder vorige bestuurders, lang voor Wolfowitz op het toneel verscheen.”

Adams vreest niettemin dat wanneer Wolfowitz verdwijnt, de campagne tegen corruptie aan kracht zal verliezen. “Wolfowitz heeft harde maatregelen genomen om de bank minder medeplichtig te maken aan corruptie. Ik denk niet dat hij ver genoeg is gegaan, maar hij ging verder dan zijn voorgangers.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.