Wolfowitz-schandaal doet eerste kop rollen

Het schandaal rond Wereldbankvoorzitter Paul Wolfowitz begint wonden te slaan in zijn naaste omgeving. Kevin Kellems, de rechterhand van de omstreden Wereldbankvoorzitter Paul Wolfowitz, maakte maandag (7 mei) bekend dat hij met ingang van volgende week ontslag neemt. Waarnemers geloven dat Kellems zijn baas uit de wind probeert te zetten.
Kellems, directeur Strategie in Externe Aangelegenheden, zegt dat hij in de huidige omstandigheden niet langer goed werk kan leveren voor de Bank en dat hij een nieuwe uitdaging zoekt. Het ontslag werd bekend gemaakt door Marwan Muasher, een vice-voorzitter van de Bank en de directe overste van Kellems. Die gaf geen reden voor het vertrek van zijn medewerker, maar iedereen gelooft dat er een verband is met het schandaal rond Wolfowitz.
De topman van de Wereldbank wordt ervan beschuldigd zijn vriendin en voormalige collega Shaha Riza aan promotie en een forse loonsverhoging te hebben geholpen. Een tijdelijke commissie die een onderzoek instelde, staat op het punt te rapporteren aan de raad van bestuur van de Wereldbank. De conclusie lijkt te zijn dat Wolfowitz de regels van de instelling heeft overtreden.
Anonieme bronnen uit de raad van bestuur zeggen dat het “zo goed als onmogelijk” is voor Wolfowitz om aan te blijven. Wolfowitz, de vroegere nummer twee in het Amerikaanse ministerie van Defensie, geniet nog altijd de steun van de Amerikanen maar heeft Europa tegen zich.
“Het ontslag van Kellems is misschien een laatste poging om een motie van wantrouwen te vermijden in het bestuur”, denkt Manish Bapna, de directeur van het Bank Information Centre, een onafhankelijke Wereldbankwaakhond. “Maar het is te weinig en komt te laat”, oordeelt Bapna. “Het wijst erop dat Wolfowitz’ positie erg wankel is en dat zijn dagen geteld zijn.”
Het schandaal komt bovenop een lange lijst van klachten over de manier van leidinggeven van Wolfowitz. Samen met actievoerders over de hele wereld roepen ook sommige topmedewerkers van de Bank Wolfowitz op te vertrekken.
Twee weken geleden probeerde Wolfowitz de gemoederen te bedaren met de belofte de twee hardliners onder zijn adviseurs - Robin Cleveland and Kevin Kellems - in te tomen. Veel Wereldbankmedewerkers ergeren zich aan hun ruwe optreden en hoge salarissen - ze verdienen naar verluidt 250.000 dollar (183.000 euro) per jaar.
Vooral Kellems raakte betrokken bij het schandaal rond Riza en Wolfowitz. Het was zijn bureau dat aanvankelijk ontkende dat Wolfowitz iets fouts had gedaan. Hij vertelde de Washington Post dat het bestuur had ingestemd met de loonafspraken met Riza, wat de bestuursleden en topmedewerkers ontkennen.
Riza werd bij de komst van Wolfowitz naar de Bank in 2005 overgeplaatst naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de gegevens van de personeelsadministratie van de Bank kreeg Riza bij die overstap een loonsverhoging van 47.300 dollar - ruim een derde meer dan wat ze voorheen verdiende. Vorig jaar kreeg ze er nog eens 13.590 dollar bovenop, zodat ze  193.590 dollar per jaar ging verdienen.
Kellems, een voormalige woordvoerder van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney, werd vorig jaar tot directeur benoemd bij de Bank. Dat zette kwaad bloed bij veel medewerkers van de Bank, want de functie wordt normaal op basis van een vergelijkende procedure ingevuld. Door zijn gebrek aan ervaring op het vlak van internationale ontwikkeling kwam Kellems algauw nog zwaarder onder vuur te liggen.
Begin vorig jaar werd er ook anoniem klacht ingediend tegen Wolfowitz omdat hij de procedures voor de benoeming van naaste adviseurs geweld zou hebben aangedaan. Daarbij kwam er ook kritiek op de hoge salarissen en de contracten van onbeperkte duur waarvan Kellems en Cleveland genieten.
Misschien leidt het ontslag van Kellems tot een nog grotere leegloop in de kringen van getrouwen die Wolfowitz rond zich schaarde. Wereldbankwatcher Alex Wilks wijst erop dat Wolfowitz ook al het ontslag van Cleveland aanbood. Dat werd geweigerd door het personeel van de Bank. IPS (PD/MC)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.