Wolfowitz wil Wereldbank weer in Irak

Wereldbankbaas Paul Wolfowitz maakt aanstalten om een nieuwe Wereldbankdirecteur in Irak te benoemen. Dat gaat in tegen het beleid van de Bank, dat terughoudendheid voorschrijft in conflictgebieden en landen waar de corruptie woekert.
Wolfowitz heeft een speciale band met Irak. De voormalige nummer twee van het Amerikaanse ministerie van Defensie was de belangrijkste architect van de invasie in 2003. Waarnemers gaan ervan uit dat de benoeming van een hoge medewerker in Bagdad ertoe zal leiden dat de Wereldbank nieuwe leningen toestaat aan Irak. Op die manier zou Wolfowitz de VS helpen, die zich blauw betalen aan hun aanslepende aanwezigheid in het land.
Eigenlijk kan de Wereldbank het niet maken op dit ogenblik de financiële samenwerking met Irak op te schroeven. De veiligheidssituatie in het land verslechtert, er is massale corruptie aan het licht gekomen bij de heropbouw en het Iraakse banksysteem ligt nog in duigen.
In conflictgebieden moet de Wereldbank de zogenaamde Procedure 2.30 volgen. Die houdt in dat de instelling eerst alleen overgangshulp levert en daarna specifieke heropbouwhulp. Pas als de situatie genormaliseerd is, kunnen er weer gewone leningen worden toegestaan.
“Dit is precies waar het bestuur van de Bank aanvankelijk beducht voor was: dat Wolfowitz het geld van de Wereldbank zou gebruiken om de druk op de Amerikaanse begroting en het Amerikaanse beleid te verlichten”, zegt Bea Edwards van het Government Accountability Project (GAP), een actiegroep in Washington.

Interim-kantoor


De Wereldbank heeft sinds augustus 2003 alleen een interim-kantoor voor Irak in het Jordaanse Amman. Voor het werk in Irak heeft de Bank een groeiend aantal Irakese medewerkers in dienst. De instelling houdt ook een vinger aan de pols door videoconferenties en vergaderingen met het Iraakse personeel buiten Irak.
De nieuwe directeur voor Irak zou vanuit de groene zone in Bagdad gaan werken, weet het GAP van mensen in de Wereldbank. Een speciale veiligheidsdienst zou zelfs af en toe bezoekjes buiten die versterkte vesting mogelijk maken.
Andere bronnen in de Bank zeggen dat er in januari en begin februari al gesprekken zijn gevoerd met de nieuwe directeur. De kandidaat zou ervaring hebben in voormalige crisisgebieden en ook wat Arabisch spreken.

Veiligheid


Sommige bestuurders en hooggeplaatste medewerkers van de Bank maken zich zorgen over de veiligheid van het team dat naar Bagdad zou moeten vertrekken. Ze vrezen ook dat de Wereldbank besmet kan worden door de corruptie en de wanpraktijken die blijkbaar schering en inslag zijn onder de buitenlandse aannemers die de grote heropbouwprojecten uitvoeren.
Wolfowitz hield zich na zijn benoeming in juni 2005 tot hiertoe gedeisd wat Irak aanging. Maar velen gingen ervan uit dat hij plannen had. Het bestuur van de Bank drong er af en toe op aan om geïnformeerd te worden over eventuele initiatieven rond Irak, om niet voor verrassingen gesteld te worden. De gespreken met de nieuwe landendirecteur hebben die bezorgdheid weer naar boven doen komen.
Tot hiertoe is de Wereldbank in Irak actief via het Trust Fund voor Irak. De instelling heeft vijftien projecten voor een totaal van 410 miljoen dollar (313 miljoen euro) gefinancierd, op het vlak van onderwijs, gezondheidszorg, irrigatie, sociale bescherming, telecommunicatie, stedelijke infrastructuur en watervoorziening. Daarnaast heeft Irak ook nog eens voor 275 miljoen dollar (210 miljoen euro) zachte leningen gekregen voor projecten op het vlak van onderwijs, stroomvoorziening en transport. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.