WSF test andersglobalistische drievuldigheid uit

Het Wereld Sociaal Forum (WSF), het jaarlijkse rendez-vous van de andersglobalistische beweging, vindt dit jaar op drie continenten plaats. Bij de Latijns-Amerikaanse editie in Caracas eind deze maand zullen de traditionele mensenmassa’s en revolutionaire emoties in elk geval niet ontbreken. De bijeenkomst in Mali, die nog iets eerder begint, is een veel groter vraagteken. En de Aziatische editie in Karachi moest door de aardbeving in Kasjmir tot maart worden uitgesteld.

Wegtrekken uit het Braziliaanse Porto Alegre, de geboorteplaats van de bijeenkomst en gaststad van drie van de vier voorbije edities, is een risico, maar de organisatoren van de bijeenkomst in Venezuela hebben er een goed oog in. Ze verwachten dat 80.000 tot 100.000 deelnemers van 24 tot 29 januari de weg vinden naar de voormalige luchtmachtbasis La Carlota en andere locaties in de Venezolaanse hoofdstad. Met die opkomst zouden ze zelfs niet moeten blozen in vergelijking met het record van 155.000 bezoekers die het WSF vorig jaar in Porto Alegre deed optekenen.

Venezuela en zijn populistische president Hugo Chávez kruiden al enkel jaren het buitenlands nieuws in Latijns-Amerika. Voor nogal wat linkse Latijns-Amerikanen en WSF-gangers is Chávez een held: hij trekt van leer tegen de VS, haalt oude revolutionairen als Simón Bolívar en Ché vanonder het stof en investeert een deel van zijn oneindige oliedollarvoorraden in spraakmakende sociale projecten en initiatieven die Latijns-Amerika economisch moeten doen samengroeien.

De grote attractie van het WSF is dat veel mensen zelf willen zien wat er nu eigenlijk gebeurt in Venezuela, zegt Jacobo Torres van het organiserend comité. Torres is een militant van de Bolivariaanse Arbeidersmacht, een vakbond die dicht bij de Venezolaanse regering aanleunt. Caracas heeft 7,4 miljoen euro uitgetrokken voor de financiering van de bijeenkomst en helpt ook bij de praktische voorbereidingen. Maar we willen het spel volgens de regels spelen - dit wordt geen Chavista-meeting, verzekert Torres. Het WSF houdt traditioneel afstand van politici, maar met iconen als de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva en Chávez lukt dat niet zo goed.

Het WSF buigt zich in de Venezolaanse hoofdstad gewoontegetrouw over de grote economische, politieke en sociale problemen van deze wereld. Ook de discussie of de bijeenkomst een laboratorium van ideeën en dus vooral een praatbarak moet blijven of meer aandacht moet gaan besteden aan de politieke vertaling van de conclusies, zal waarschijnlijk weer oplaaien. Maar dat zal de meeste bezoekers een zorg wezen. Links in Latijns-Amerika leeft nog altijd op een roze wolk. De recente overwinning van de cocaboer en indianenleider Evo Morales bij de presidentsverkiezingen in Bolivia heeft de politieke kaart van het continent nog wat roder gekleurd, en die trend kan zich dit jaar nog verder doorzetten.

De twee andere luiken van het WSF dit jaar staan onder een minder gunstig gesternte. De voorbereiding van de Afrikaanse editie, die van 19 tot 23 januari plaatsvindt in Bamako, werd geplaagd door geldzorgen. De reiskosten van sprekers en deelnemers lopen in Afrika met zijn slechte en dure verbindingen veel hoger op dan in Azië. Ook de infrastructuur die nodig is voor een internationale niet-gouvernementele bijeenkomst zorgt voor kopbrekens in een land als Mali. Maar de organisatoren maken zich sterk dat alles vlot zal verlopen, en zeggen dat ze 30.000 deelnemers verwachten.

Pakistan, het derde gastland, heeft de Aziatische bijeenkomst verschoven naar maart omdat de hulpacties voor de aardbevingsslachtoffers nu nog alle andere grote activiteiten in het land onmogelijk maken. Twee jaar geleden organiseerde het Indiase Mumbai het eerste WSF in Azië, en die bijeenkomst werd een groot succes.

Van het oorspronkelijke plan om de drie continentale edities parallel eind januari te organiseren, is dus niets in huis gekomen. Het WSF is ontstaan als een reactie op het Wereld Economisch Forum (WEF), en die jaarlijkse bijeenkomst van topondernemers en politici in Davos vindt ook eind januari plaats.

Voor volgend jaar is er weer maar één WSF gepland, in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De grote uitdaging wordt de financiering van het transport van alle deelnemers naar daar. Sociale bewegingen, vakbonden en niet-gouvernementele groepen in Afrika zijn veel armer en kleiner dan de sterkhouders van het WSF in Latijns-Amerika en Azië. Daardoor zou het WSF 2007 eerder klein kunnen uitvallen. (PD)

WSF in Bamako (19 - 23 januari) http://www.fsmmali.org/
WSF in Caracas (24 - 29 januari) http://www.forosocialmundial.org.ve/
WSF in Karachi (24-29 maart) http://www.wsf2006karachi.org/

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.