WSF zoekt alternatieve uitwegen uit de armoede

Onder het motto “alternatieve oplossingen in de strijd tegen de armoede” opende het Wereld Sociaal Forum (WSF) in Nairobi dit jaar met een feestelijke optocht van toektoeks en boda-boda’s. De gemotoriseerde driewielers en fietstaxi’s zijn typische voorbeelden van hoe armen uit de hele wereld zich proberen uit de slag te trekken.
Ondanks de verzengende hitte was voor de openingsceremonie een kleurrijke mensenzee samengestroomd in het Uhuru-park in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De mensen zwaaiden met borden en spandoeken tegen de armoede en dansten op Afrikaanse en Caribische muziek.

“We zijn gevraagd naar hier te komen voor een feest tegen de armoede”, zegt toektoek-chauffeur Edward Njeru, “Ik mag hopen dat er snel een einde aan komt”. De toektoeks zijn gemotoriseerde driewielers die als taxi niet meer weg te denken zijn in de steden van het zuiden. De toektoek levert Edward een maandloon tussen 10 en 30 euro op, nauwelijks genoeg om de eindjes aan elkaar te knopen.

Njeru en dertig collega’s kregen het gezelschap van enkele fietstaxi’s of boda-boda’s (van het Engelse border-to-border), die in het hele land een populair transportmiddel zijn. Samen gaven ze kleur aan de openingsceremonie en uitdrukking aan het thema van het zevende WSF: ‘People’s struggles, people’s alternatives’ (‘De strijd van de mensen en alternatieven van de mensen’)

Mars

Voorafgaand aan het openingsfeest was er een mars vanuit de sloppenwijk van Kibera, met 700.000 inwoners de grootste van Kenia en Oost-Afrika. De delegatieleden stonden er oog in oog met wat armoede in de praktijk betekent: geen riolen, geen wegen, geen openbare dienstverlening en een bedwelmende stank.

In het Uhuru-park kwam een rist sprekers aan het woord die de armoede toeschreven aan het beleid in de rijke landen. Organisaties die zich inzetten voor een verlaging van de schuldenlast brachten in herinnering dat Afrika 15 miljard dollar per jaar uitgeeft aan de terugbetaling van zijn buitenlandse schuld. Tegelijk kampt het continent met recordcijfers inzake aids en analfabetisme en heeft het niet genoeg geld om daar wat aan te doen.

Aidstest en voorlichting

Kenneth Kaunda, de voormalige president van Zambia, brak een lans voor aidspreventie door middel van vrijwillige aidstests en voorlichting. “Wanneer je je eigen status laat onderzoeken en er vrij over spreekt, verdwijnt het stigma. Wat ik hier verdedig, heb ik zelf ook toegepast”. Kaunda onderwierp zich in 2002 vrijwillig aan een aidstest en sprak openlijk over de ziekte nadat zijn zoon aan de gevolgen van aids was overleden.

Een andere bedenker van innovatieve oplossingen is de Braziliaanse dichter en rechtenprofessor Ramos Filho. Filho is de bedenker van het poëziecondoom waarmee hij iets wilde doen tegen de hiv-besmetting in de streek van Itajai in de deelstaat Santa Catarina. “De statistieken waren erg verontrustend en dus begon ik in heel Brazilië condooms te verspreiden met poëtische en informatieve boodschappen”, zei Filho, terwijl hij enkele van zijn creaties stond uit te delen.

Het Wereld Sociaal Forum wil elk jaar een tegengewicht vormen voor het Wereld Economisch Forum in Davos, de ontmoeting van politici en zakenlui in het Zwitserse Davos. Meer dan 150.000 mensen zijn naar Nairobi gekomen om ideeën en strategieën uit te wisselen rond huisvesting, werkloosheid, handel, corruptie, mensenrechten en milieu. IPS MDG1 MDG8 (MC/BV)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.