WWF geeft 10 cadeautips voor kerst met schoon geweten

Ging u kabeljauw of kaviaar serveren voor kerst? Lijkt een handtas uit krokodillenleer u wel een leuk cadeau? Dan is waakzaamheid geboden, zegt het Wereldnatuurfonds. In een schrijven aan de kerstman presenteert het WWF luxe-items die af te raden of absoluut te vermijden zijn.

Wie in de laatste rechte lijn naar kerst nog snel gaat shoppen, mag bij de koopjesjacht niet alle ecologische principes overboord werpen. Het WWF stelde een lijstje op met enkele absolute taboeproducten en zaken waar extra waakzaamheid is geboden.

Met kabeljauw en kaviaar op de kerstdis zit u in de ecologische gevarenzone. Enkel de kabeljauwbestanden rond IJsland en in de Barentszzee zijn nog min of meer op peil. Het WWF raadt aan zich te informeren bij de visboer. Voor kaviaar is het uitkijken naar potten of blikken die verzegeld zijn met het CITES-zegel van de Conventie voor de Internationale handel in Bedreigde Diersoorten.

Onder de kerstboom is het uitkijken voor juwelen gemaakt van koralen en spullen uit krokodillen- of slangenleer. De kans is reëel dat de dieren niet uit een kwekerij komen maar in het wild werden gestroopt. Ook hier kan het CITES-label uitkomst bieden.

Tijgervellen, ivoor en antilopesjaals zijn absoluut te vermijden voor een kerstfeest met een schoon geweten. Op de lijst van absolute taboeproducten staat alles waarvoor de nog 5000 in het wild levende tijgers kunnen gestroopt worden: vellen, klauwen of gemalen snorharen. Ook ivoor en alles wat afkomstig is van zeeschildpadden zijn taboe. Zes van de zeven soorten zeeschildpadden zijn met uitsterven bedreigd en de illegale ivoorhandel gaat ten koste van olifanten in West- en Centraal-Afrika.

Eveneens ‘not done’ zijn shahtoosh-sjaals, gemaakt van het haar van een Tibetaanse antilope die daarbij moet worden gedood. De verhaaltjes dat de wol wordt geoogst van bosjes waar het dier is langs geschuurd dienen slechts om het geweten van potentiële kopers te sussen. Pashmina-sjaals zijn een goed alternatief, zegt het WWF.

Tenslotte geeft het WWF nog een algemene milieutip. Wie zich bij het winkelen te buiten gaat in de elektronica-afdeling moet erop letten dat de toestellen effectief kunnen worden uitgeschakeld en niet eeuwig op standby blijven. Sommige apparaten verslinden in deze waaktoestand tot veertig procent van hun totale elektriciteitsverbruik. Op de website van het WWF staan nog meer tips voor wie van een efficiënter energiegebruik een goed voornemen voor 2005 wil maken.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.