"Yahoo! medeplichtig aan marteling"

De Mensenrechtenorganisatie Human Rights USA heeft in naam van Wang Wiaoning en “nog te identificeren personen” in Los Angeles een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse portaalsite Yahoo! Het bedrijf is volgens de organisatie medeplichtig aan mensenrechtenschendingen en martelingen in China.
De 57-jarige Wang Wiaoning riep van 2000 tot 2001 in zijn Yahoo!-groep op tot democratische hervormingen in China. Nadat Yahoo! informatie van Wiaoning had doorgespeeld aan de Chinese autoriteiten kon de dissident in 2002 opgepakt worden. Hij kreeg tien jaar celstraf.
In 2005 kreeg de Chinese politie de 37-jarige journalist Shi Tao te pakken, nadat Yahoo! het IP-adres van de journalist doorgaf. Ook hij verdween voor tien jaar achter de tralies. Wiaoning zou tussen 2002 en 2004 gemarteld en geslagen zijn.
“Yahoo! Heeft gewillig informatie verschaft aan de Chinese autoriteiten, zoals e-mailberichten, e-mailadressen, IP-nummers en andere informatie waarmee ze gebruikers kan identificeren”, klinkt het in de aanklacht. “De verschafte informatie diende als basis voor de vervolging en de martelingen die volgden.”
De mensenrechtenorganisatie wil een financiële compensatie van Yahoo! en eist dat het bedrijf en al zijn dochterondernemingen pogingen ondernemen om de dissidenten vrij te laten. Human Rights USA beroept zich voor de aanklacht op een Amerikaanse wet uit 1789, het Alien Tort Statute, dat bedrijven bestraft die mensenrechtenschendingen in het buitenland ondersteunen. “Ik hoop dat Yahoo! belooft deze fouten niet meer te maken in de toekomst”, zei Yu Ling, de vrouw van Wiaoning in de New York Times.
Yahoo! zegt in de krant de klacht nog niet te hebben ingekeken, maar woordvoerder Jim Cullinan laat weten dat bedrijven die in China actief zijn in regel moeten zijn met de lokale wetten. “Yahoo! China weet niet of de vragen naar informatie gebruikt worden voor onderzoeken naar crimineel gedrag of om politieke dissidenten te vervolgen”.
Volgens Human Rights USA zijn er de voorbije jaren minstens zestig personen opgepakt in China omdat ze op het internet hadden gecommuniceerd over vrije verkiezingen, democratie en mensenrechten. Hun arrestatie werd mogelijk gemaakt door sporen die ze achterlieten op het internet en die via bedrijven doorgespeeld werden aan de Chinese autoriteiten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.