Zakenwereld legt zich niet neer bij einde Doharonde

Grote Europese en Amerikaanse bedrijven lobbyen voor een spoedige herneming van de onderhandelingen over de verdere liberalisering van de wereldhandel. De definitieve mislukking van de Doharonde kan tot een nieuwe golf van protectionisme leiden, en die bedreigt hun winstkansen in de ontwikkelingslanden.
De mislukking van de onderhandelingen “zou de leden van de Wereldhandelsonderneming kansen ontnemen om te profiteren van de enorme voordelen die handelsliberalisering schept”, zeggen grote ondernemersverbanden in een gezamenlijke verklaring. De Federatie van de Europese Zakenwereld, die meer dan 20 miljoen bedrijven in de Europese Unie vertegenwoordigt, vindt samen met verbanden als de machtige Business Roundtable, de United States Chamber of Commerce en de National Association of Manufacturers uit de VS dat de gesprekken zo snel mogelijk moeten worden hervat. De Japanse lobbygroep Nippon Keidanren, twee Australische en twee Braziliaanse ondernemersverbanden sloten zich bij de verklaring aan.

Eerder had de Internationale Kamer van Koophandel (ICC) in Parijs een gelijkaardige oproep gelanceerd. De instelling waarschuwt dat het begraven van de Doharonde de deur openzet voor nog meer bilaterale handelsakkoorden, meer handelsgeschillen, hernieuwd protectionisme en de verzwakking van de Wereldhandelsorganisatie.

“Historisch gezien is het het internationale handelssysteem dat voor internationale economische groei heeft gezorgd”, zei ICC-voorzitter Marcus Wallenberg, ook voorzitter van Saab en van de Zweedes bank SEB. Volgens de ICC is er “geen alternatief voor een sterk, op regels gebaseerd en niet discriminerend multilateraal handelssysteem”.

De grote bedrijven vrezen vooral een nieuwe golf van protectionistische maatregelen die hun toegang tot veel interessante markten bemoeilijkt en dus hun winstkansen vermindert.

De belangen die op het spel staan zijn enorm. De Coalition of Service Industries (CSI), een Amerikaans verband van ondernemingen uit de dienstensector, schat dat de liberalisering van de internationale handel in diensten 1.700 miljard dollar kan opleveren. De dienstensector is goed voor ongeveer 40 procent van alle werkgelegenheid in de wereld.

De meeste ondernemersverbanden pleiten voor een “nieuwe aanpak” om de onderhandelingen weer op de rails te krijgen. Daarbij moet wel vertrokken worden van de onderhandelingsresultaten die al geboekt waren.

Voorlopig lijken vooral de Verenigde Staten de aanbevelingen van de ondernemingen ter harte te nemen. Amerikaanse handelsgezant Susan Schwab trok al voor overleg naar Brazilië, een belangrijke speler in het front dat de ontwikkelingslanden hebben gevormd. In augustus wil Schwab de handelsministers van de Zuidoost-Aziatische landen ontmoeten, en in september de landen van de Cairnsgroep, een reeks van landen die veel landbouwproducten uitvoeren.

De in 2001 gelanceerde Doharonde werd maandag (24 juli) opgeschort. De belangrijkste struikelsteen vormde de discussie over de landbouwsubsidies en de marktafscherming waarmee de rijke landen hun boeren bevoordelen en boeren uit de ontwikkelingslanden het leven moeilijk maken. Amerikaanse en Europese bedrijven hadden hard gelobbyd om hun regeringen ertoe te brengen een akkoord te bereiken met de ontwikkelingslanden. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.