Zambia doekt voedselhulpcentra op wegens goede oogst

De Zambiaanse president Levy Mwanawasa wil de hulpcentra in zijn land opdoeken en heeft het order gegeven de invoer van maïs te stoppen. De oogst valt dit jaar zo goed mee dat de zware voedselcrisis die het land het afgelopen seizoen in een wurggreep hield, voorbij lijkt.


Vorig jaar deed het Wereldvoedselprogramma nog een dringende oproep om hulp te bieden aan 13 miljoen mensen die door een hongersnood bedreigd werden. De maïsgordel in het zuiden van Zambia was vorig jaar zwaar getroffen: 2,3 miljoen mensen moesten daar geholpen worden om de volgende oogst te halen. Voor hen die het overleefden, breken nu rustiger tijden aan.

De maïsoogst valt dit jaar voorlopig goed mee: de Zambiaanse boeren oogstten al 1,1 miljoen ton maïs, wat aardig in de buurt komt van de 1,2 miljoen ton die nodig is voor de binnenlandse markt. Waarschijnlijk komen we uit op 1,5 miljoen ton, want de oogst is nog niet gedaan, verklaarde de minister bij een bezoek aan boerderijen in Chisamba, een stad op 80 kilometer ten noorden van Lusaka.

De onverwacht goede oogst is het gevolg van het gunstige weer en van het feit dat de Zambiaanse boeren gehoor gaven aan de oproep om meer voedselgewassen te verbouwen. Daarmee smelten ook de twee voornaamste oorzaken van de crisis weg: een slecht landbouwbeleid en een uitzonderlijke droogte.

Zonder de buitenlandse hulp waren duizenden mensen waarschijnlijk de hongerdood gestorven: tot april dit jaar was er 626.000 ton maïs tekort. Iets minder dan de helft daarvan werd opgevuld door de voedselhulp van de regering en de buitenlandse donoren.

De economische gevolgen van de crisis nemen intussen ook af. Nu er weer voedsel op de markt is, daalt de inflatie voor de derde maand op rij. Een zak maïs kost nu 5 euro, de helft van wat hij drie maanden geleden kostte. Die prijsdaling is meer dan welkom, want tijdens de crisis waren sommige producten tot drie keer duurder geworden.

Buurland Zimbabwe, waar zeven miljoen mensen voedselhulp nodig hebben, heeft al interesse getoond in de Zambiaanse maïs om zijn tekorten op te vangen. De gunstige wind is daar minder voelbaar omdat het platteland er nog steeds de gevolgen draagt van een haastig doorgevoerd landhervormingsprogramma. Tussen 2000 en 2002 nam president Robert Mugabe de landerijen van 4.500 blanke boeren in beslag. De zwarte boeren die hun plaatsen innamen halen niet het oude productieniveau. Voorlopig is in Zambia nog een uitvoerverbod van kracht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.