Zambia probeert te delen in winst uit hoge koperprijs

De Australische mijnreus Equinox Minerals brengt in Zambia de Lumwana-kopermijn (LCM) tot ontwikkeling om te profiteren van de hoge koperprijs op de internationale markt. De mijn, die later op het jaar begint te draaien, wordt de grootste van Afrika. Maar het valt nog af te wachten hoe groot Zambia’s aandeel in die winst uit de bodemrijkdom wordt.
De Zambiaanse regering kondigde onlangs een verhoging aan van de belastingen in de mijnsector. Zo wil ze een groter aandeel van de winst die de mijnbedrijven in het land opstrijken door de gunstige koersen op de internationale markt. 
Toen de minister van Financiën, Ng’andu Maganda, de maatregel bekendmaakte in april, noemde hij de overeenkomsten tussen de Zambiaanse regering en de mijnbouwbedrijven scheefgetrokken. De nieuwe wetgeving zou de situatie rechtzetten. “Met deze belasting kan de regering onderwijs en gezondheidszorg verbeteren, meer jobs creëren in andere sectoren en het levensonderhoud van de Zambianen verbeteren”, aldus Maganda. 
De taks op de productie van kopererts werd van 0,6 tot 3 procent opgetrokken. De belasting op bedrijfswinsten steeg van 25 naar 30 procent. Volgens Maganda verwacht de regering naar schatting 280 miljoen euro extra inkomsten in 2008. In de Zambiaanse bodem zit de grootste kopervoorraad van Afrika. In 2006 produceerde het land 515.618 ton koper, 1,5 procent meer dan het jaar daarvoor.

Oud belastingsregime


Harry Michael, de directeur van de Lumwana-kopermijn, stelt dat de regering eerst de impact van dit nieuwe belastingsregime op investeerders moet nagaan. De open mijnput van Lumwana in het noordwesten van Zambia, op zo’n 45 kilometer van de grens met de Congo, zal naar alle verwachting grote sommen buitenlands kapitaal aantrekken.
“De stijgende brandstofprijzen zullen de mijnbouw beïnvloeden. We zijn in Lumwana nog niet met de ontginning begonnen, of er zijn al veranderingen in de overeenkomsten. Ik hoop dat we bij de oude belastingsovereenkomst blijven.” Sommige mijnbedrijven overwegen gerechtelijke stappen om te verhinderen dat hun contracten met de regering aangepast worden.
Michael geeft toe de uitbaters van de mijn hun investering willen recupereren voor de meerderheid van de Zambianen de vruchten van het project kan plukken. “We hebben meer dan 450 miljoen euro gepompt in de ontwikkeling van deze mijn. De totale investering wordt geraamd op meer dan 700 miljoen euro. Je moet begrijpen dat we een bedrijf zijn”, legt Michael uit.
De Lumwana-mijn zal naar schatting jaarlijks gemiddeld van 450.000 ton koperconcentraat opleveren..

Moderne technologie


De Zambiaanse regering heeft ook de milieuwetten verscherpt. Zo moest een mangaanmijn in handen van Chiman Manufacturing Limited vorig jaar de deuren sluiten omdat de limieten voor de luchtvervuiling boven de gemeenten in Kabwe overschreven werden.
Nathan Chishimba van de Lumwana-kopermijn verklaart dat het mijnproject zich inspant voor de beperking van de uitstoot van giftige gassen en ander vast afval. “We hebben een team samengesteld voor de ontwikkeling en de bouw van technologie voor lage koolstofuitstoot in de krachtcentrale van de mijn”, vertelt hij. Dat zou de uitstoot van koolstofdioxide en andere toxische gassen in de atmosfeer met 70 procent verlagen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.