Zelaya en Micheletti starten gesprekken in Honduras

Ruim honderd dagen na het begin van de politieke crisis in Honduras zijn gesprekken gestart tussen vertegenwoordigers van de afgezette president Manuel Zelaya en interimpresident Roberto Micheletti.
De gesprekken zijn gisteren (woensdag) begonnen in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa. Manuel Zelaya wordt vertegenwoordigd door twee ex-ministers, Víctor Meza en Mayra Mejía, en vakbondstopman Juan Barahona van het Nationaal Verzetsfront tegen de Staatsgreep (FNR).

Interimpresident Roberto Micheletti vaardigde de voormalige voorzitter van het Hooggerechthof Vilma Morales af, voormalig presidentskandidaat Arturo Corrales en ex-minister Armando Aguilar.

Een delegatie met zes ministers van Buitenlandse Zaken van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), waaronder de Canadees Peter Kent, ziet toe op de gesprekken. De OAS-vertegenwoordigers zijn van plan ook rechtstreeks met Micheletti en Zelaya te praten voor ze vandaag naar hun land terugkeren.

Costa Rica



Volgens José Miguel Insulza, secretaris-generaal van de OAS, hebben beide kampen fouten gemaakt en moet de dialoog nu vertrekken van het voorstel dat de Costa Ricaanse Óscar Arias in juli al gedaan had.

Volgens dat plan wordt Zelaya opnieuw president, belooft hij dat hij de grondwet niet zal hervormen, komt er een regering van nationale eenheid, met politieke amnestie en verkiezingen onder internationaal toezicht.
 
“Rond de tafel gaan zitten is geen teken van zwakte maar van politieke wil om de problemen op te lossen”, zei de Canadese minister Peter Kent gisteren.

Ambassade



Manuel Zelaya verblijft nog steeds in de ambassade van Brazilië, waar hij op 21 september met enkele tientallen aanhangers zijn toevlucht had gezocht. De ordediensten hebben de ambassade omsingeld.

“President Zelaya hoopt dat hij in zijn functie hersteld is voor 15 oktober en dat er volledige garanties zijn dat de bevolking aan de algemene verkiezingen van 29 november kan deelnemen om een regering te kiezen, die op 27 januari 2010 geïnstalleerd kan worden”, zei Rasel Tomé, woordvoerder van Zelaya.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.