Zelfmoordeenheid Tamil Tijgers roert zich

De zelfmoordeenheid van de militante Tamil Tijgers (LTTE) op Sri Lanka is sinds kort weer actief op het eiland. In april en juni werden, na een aantal rustige jaren, zelfmoordaanslagen gepleegd op hoge militairen.
Bij de staatsschool Nelliaddy in noordelijk Jaffna op Sri Lanka staat een standbeeld ter ere van de eerste zelfmoordenaar die zich opblies namens de Tamil Tijgers. Op 5 juli 1987 reed Vasathan Vallipuram met vrachtwagen vol explosieven de barakken van het Srilankaanse leger binnen, destijds gehuisvest in de school. Het was de eerste aanval van de Zwarte Tijgers, zoals de zelfmoordeenheid van de LTTE wordt genoemd. Bij de aanslag kwamen 55 militairen om en plannen van het leger om Jaffna-stad te veroveren, werden erdoor verijdeld.

Nu het vier jaar oude staakt-het-vuren tussen de regering en de LTTE wankelt, nam het leger op Zwarte Tijger Dag, afgelopen woensdag, geen risico’s. De beveiliging werd in het hele land opgevoerd en er werden extra troepen gestationeerd in de hoofdstad.

De Zwarte Tijgers respecteerden de afgelopen jaren de wapenstilstand, maar laten nu weer van zich horen. In april overleefde de Srilankaanse legercommandant Sarath Fonseka een zelfmoordaanslag. De aanslag werd uitgevoerd door een vrouw die wist binnen te komen in het hoofdkwartier van het leger in Colombo. De op twee na hoogste officier van het leger, Parami Kulathunga, had in juni minder geluk. Hij kwam om bij een zelfmoordaanslag.

De Zwarte Tijgers kozen in het verleden geen bescheiden doelen voor hun aanslagen. Ze vermoordden de Srilankaanse president Ranasinghe Premadasa in 1993 en de Indiase premier Rajiv Gandhi in 1991. In 1999 overleefde president Chandrika Kumaratunga een aanslag.

Het succes van de Zwarte Tijgers is te danken aan de sterke motivatie van de daders en een nauwgezette planning. Zwarte Tijgers houden zich soms jarenlang stil en vermengen zich met de lokale bevolking, totdat ze worden opgeroepen om hun dodelijke missie uit te voeren.

Er zijn geen betrouwbare cijfers over het aantal slachtoffers van de Zwarte Tijgers. Zeker is dat in ieder geval 138 mannen en 135 vrouwen zichzelf opbliezen om de militaire en politieke doelen van de LTTE te ondersteunen.

Sinds december vorig jaar kwamen 700 mensen, inclusief 450 burgers, om bij vijandigheden tussen de LTTE en veiligheidstroepen. De Zwarte Tijgers zouden bij enkele van de meest gewelddadige incidenten betrokken zijn geweest.

De LTTE bevecht sinds 1980 de opeenvolgende Srilankaanse regeringen. De Tijgers eisen een eigen staat voor de Tamil-minderheid in het noorden en oosten van het land. Bij de strijd kwamen sinds 1980 ongeveer 65.000 mensen om. In 2002 werd door bemiddeling van Noorwegen een staakt-het-vuren bereikt.

De zelfmoordcommando’s kiezen niet alleen militaire en politieke leiders als doelwit. Ze wisten ook met dodelijke precisie het zenuwcentrum van de Srilankaanse veiligheidstroepen te vernietigen en bliezen de centrale bank, olie-installaties en vliegtuigen op.

De Zwarte Tijgers vertoonden zich tot nu toe maar een keer in het openbaar. In november 2003 deden 27 leden mee aan een parade in de politieke hoofdstad van de LTTE, Kilinochchi. Bij die gelegenheid droegen ze zwarte hoeden. Op foto’s die later werden gepubliceerd van de parade, waren de gezichten van de leden onherkenbaar gemaakt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.