Zorg voor Kenianen schiet tekort, maar niet voor minister

De Keniaanse minister van Medische Diensten ligt onder vuur. Terwijl hij naar Amerika gaat om prostaatkanker te laten behandelen, wordt het aandeel dat zijn regering aan gezondheidszorg besteedt alleen maar kleiner.

“We zijn blij dat de minister terug is en in goede gezondheid verkeert”, zegt Milka Ondiek, een inwoner van Nairobi, “maar wat voor keuzes heeft een gewone Keniaan om goede zorg te krijgen? Politici kunnen naar het buitenland voor een kwaliteitsbehandeling, maar de meeste Kenianen niet.”

Professor Anyang Nyong’o, de minister zelf, heeft toegegeven dat de meeste Kenianen die lijden aan ziekten zoals kanker weinig opties hebben. Er is in Nairobi maar één ziekenhuis dat de faciliteiten heeft, al is het mager, om kanker te diagnostiseren en behandelen. De wachtlijst loopt wel tot september.

Minder geld

Vorig jaar had de regering een begroting van 9 miljard euro, de hoogste ooit. Er was meer geld voor gezondheidszorg, maar relatief nam het aandeel voor de zorg af. Bovendien is er steeds minder geld voor behandelingen omdat er meer geld wordt besteed aan preventie en voorlichting.

“Dat is ook belangrijk, want veel gegevens tonen aan dat we veel levens verliezen door ziektes en situaties die kunnen worden voorkomen”, zegt Martin Owour, een gezondheidstechnicus in de Nyanzaregio.

Zo lijden 300.000 tot 450.000 vrouwen aan complicaties bij zwangerschap en geboorte, volgens een rapport van USAID. Daarvan overlijden er bijna vijftienduizend. Net als babysterfte zou dat aantal flink worden beperkt als er goede zorg voorhanden was.

In de lopende begroting is ruimte gemaakt voor ieder district om vijftien extra verpleegkundigen en vijf gezondheidstechnici aan te nemen. “Dat is heel belangrijk,” zegt Owour, “want de meeste zorgfaciliteiten zijn onderbezet”.

Het ministerie voor Medische Diensten heeft ook het publiek opgeroepen om mee te betalen. Dat leidt echter tot veel verzet. “Waarom moet iemand die 375 dollar per jaar verdient 12 dollar betalen aan een zorgverzekeringsfonds terwijl iemand die 1250 dollar verdient een schamele 25 dollar betaalt?”, vraagt Owour zich af. “De regering zou andere tarieven moeten uitwerken die niet het gevoel geven dat Kenianen worden uitgebuit.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.