Zuid-Afrika treedt op tegen braindrain uit buurlanden

Zuid-Afrika trekt geen medisch personeel meer aan uit andere Afrikaanse landen. Dat moet de aftakeling van de gezondheidszorg in die landen tegengaan. Uitzonderingen zijn nog wel mogelijk – gezinshereniging blijft bijvoorbeeld kunnen.
ZUID-AFRIKA/KORT: Zuid-Afrika treedt op tegen braindrain uit buurlanden
Moyiga Nduru

JOHANNESBURG, 15 november (IPS) - Zuid-Afrika trekt geen medisch personeel meer aan uit andere Afrikaanse landen. Dat moet de aftakeling van de gezondheidszorg in die landen tegengaan. Uitzonderingen zijn nog wel mogelijk – gezinshereniging blijft bijvoorbeeld kunnen.

Zuid-Afrika neemt een voorbeeld aan Groot-Brittannië. Dat land kondigde in augustus een plan aan om niet langer verpleegsters aan te werven in ontwikkelingslanden. Groot-Brittannië verplichtte zich er zelfs al in 2003 al toe om niet langer medisch personeel aan te werven in Zuid-Afrika. Daardoor daalde het aantal Zuid-Afrikaanse verpleegsters dat naar Groot-Brittannië vertrok met de helft.

Zuid-Afrika heeft wel zelf ook problemen met brain drain. Nogal wat artsen en verplegers uit Zuid-Afrika emigreren nu naar Canada en de VS. Experts in Zuid-Afrika vinden dat hun land versterking uit het buitenland nodig heeft om het gebrek aan artsen op het platteland weg te werken. Momenteel werken er in Zuid-Afrika meer dan 5.000 buitenlandse artsen, ongeveer 16 procent van het totale aantal artsen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.