Zuid-Afrikaanse aids-conferentie op zoek naar consensus

Vandaag begint een vierdaagse aids-conferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban. De meer dan 4000 wetenschappers, activisten, medische experts en politici zullen er streven naar een consensus over geschikte manieren om aids te voorkomen en te behandelen.
Aids is een belangrijk onderwerp in Zuid-Afrika aangezien meer dan vijf miljoen Zuid-Afrikanen besmet zijn met de dodelijke ziekte. In 2003 en 2005 werden in het land ook al aids-conferenties gehouden en die konden steeds op een grote belangstelling rekenen vanwege gouvernementele en niet-gouvernementele afgevaardigden, academici, media, donors en geïnteresseerden uit de privé-sector.

Platform voor onderhandelingen


De conferentie wil de aanwezigen een platform aanbieden om te onderhandelen over de meest geschikte en wenselijke manieren om aids te voorkomen en te behandelen.
‘Wetenschappelijke kennis over het hiv-virus en aids gaat snel vooruit, op lokale en globale niveaus, en er is nood aan de verspreiding van en discussie over de nieuwste informatie en inzichten die verkregen zijn door mensen die bezig zijn met onderzoek, beleid, programma-implementatie en dienstverstrekking’, zegt Dr. Olive Shisana, de voorzitter van de conferentie.
‘Als alle deelnemers een gecoördineerd antwoord zouden ontwikkelen, dat gebaseerd is op een algemeen begrip van de gevolgen van recente vorderingen inzake kennis van de aids-epidemie, zou het land in een veel betere positie zitten om de uitdagingen aan te pakken die hiv en aids met zich meebrengen’, vervolgt Shisana.

Focus op preventie


De focus van de conferentie ligt vooral op preventie van de HIV-infectie. Dat is een breuk met het verleden, aangezien de focus toen eerder op behandeling van de ziekte gelegd werd.
Daaruit voortvloeiend is mannelijke besnijdenis een van de kernonderwerpen van de conferentie, omdat recente studies aantoonden dat besneden mannen minder risico op hiv-besmetting lopen dan onbesneden mannen. Verwacht wordt dat de aanwezigen op de conferentie zullen aanraden dat medische besnijdenis mogelijk gemaakt moet worden voor alle Zuid-Afrikaanse jongens en mannen.
Een van de hinderpalen bij de hiv-preventie is dat een kwart van de besmette Zuid-Afrikanen niet weet dat hij of zij besmet is met het hiv-virus en op die manier andere mensen kan infecteren zonder het zelf te weten. Andere problemen zijn het hebben van meerdere partners en de vele verkrachtingen die in het land voorkomen.

Knoflook en suikerbiet


Vice-president Phumzile Mlambo-Ncguka, die aan het hoofd staat van de pas geherstructureerde Zuid-Afrikaanse nationale aids-raad, zal de conferentie deze avond openen. Ook sociaal activiste en vrouw van ex-president Nelson Mandela, Graça Machel, en de uitvoerende directeur van het HIV/aids-agentschap van de Verenigde Naties (UNAIDS), Peter Piot, worden op de conferentie verwacht.
Voorlopig is het nog afwachten of de controversiële minister van Gezondheidszorg, Dr. Manto Tshabalala-Msimang, haar wederoptreden zal maken op de conferentie, nadat ze enkele maanden herstelde van een levertransplantatie. Volgens de organisatoren zal ze woensdag op de conferentie spreken.
Tshabalala-Msimang werd bekend door haar controversiële uitspraken over geschikte behandelingen van aids. Volgens haar is de bestrijding van aids met groenten zoals knoflook en suikerbiet beter dan een behandeling met geneesmiddelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.