Zuid-Afrikaanse ondernemers schrikken terug voor Zuid-Sudan

De nieuwe regering van Zuid-Sudan probeert buitenlandse investeerders te lokken, maar in Zuid-Afrika lijkt ze voorlopig bot te vangen. De sterkste Afrikaanse economie ziet kansen in de straatarme en tegelijk olierijke regio, maar schrikt voorlopig terug voor de grote risico’s.


Het zwarte Zuid-Sudan is verwoest door een conflict met de Arabische machthebbers in Khartoem dat al 21 jaar speelt. Begin vorig jaar ondertekenden de twee kampen een vredesakkoord, waardoor Zuid-Sudan nu grotendeels zijn eigen boontjes kan doppen en in 2011 eventueel onafhankelijk kan worden.

De regio smacht naar investeerders die de infrastructuur en het economisch weefsel kunnen helpen heropbouwen dat tijdens de oorlog werd verwoest of de kans niet kreeg te groeien. We kijken niet alleen in Zuid-Afrika rond, maar in heel de wereld, zegt David Mayo, een lid van de commissie Economie in het parlement van Zuid-Sudan. Maar Zuid-Afrika investeert veel in andere Afrikaanse landen en heeft een goede naam. We hebben goede relaties met Zuid-Afrika, legt Mayo uit. We hopen dat we Zuid-Afrikaanse ondernemers kunnen overtuigen om ons te helpen op het vlak van voedselveiligheid, een prioriteit voor ons.

Het merendeel van de naar schatting twaalf miljoen mensen in Zuid-Sudan leeft van noodhulp sinds de burgeroorlog in 1983 uitbrak. Meer dan drie miljoen mensen hokken samen in vluchtelingenkampen in het noorden van het land; nog eens een half miljoen vonden onderdak in de buurlanden. Veel vluchtelingen willen terugkeren, en de Zuid-Sudanese regering in Juba heeft 20 miljoen euro vrijgemaakt om dat mogelijk te maken. Maar de repatriëring maakt de voedselbevoorrading van de regio nog een grotere uitdaging.

Zonder hulp zijn de landbouw en de visserij in Zuid-Sudan niet tegen die taak opgewassen. Veel boeren werken alleen met hakken, en de meeste vissers gebruiken speren en vishaken. Hier kan Zuid-Afrika helpen door landbouwwerktuigen en expertise in te brengen, zegt volksvertegenwoordiger Mayo. We kunnen ze overal gebruiken: in de zuivelindustrie en de veeteelt, bij het kweken van maïs en tarwe en bij de productie van palmolie, katoen en zonnebloemen.

Zuid-Afrika is zelf misschien wel het meeste geïnteresseerd in de grote olievoorraden in Zuid-Sudan. Het merendeel van de 500.000 vaten olie die Sudan per dag produceert, komt uit bronnen in het zuiden van het land. Dit jaar wil Sudan de productie met 150.000 vaten opdrijven. De belangrijkste investeerders in de sector zijn Indiase, Maleisische en Chinese bedrijven.

Veel Zuid-Afrikaanse ondernemers worden afgeschrikt door de uiteenlopende gevaren die in Sudan op hen liggen te wachten. Zuid-Sudan is nog bezaaid met landmijnen. Het Verzetsleger van de Heer, een beruchte Ugandese rebellenbeweging die op de terugweg is, is nog altijd niet helemaal verdwenen uit Zuid-Sudan. En dan zijn er ook nog eeuwenoude etnische rivaliteiten en nieuwe disputen over veediefstal en graasrechten. Maar vooral: de potentiële investeerders kennen Zuid-Sudan niet en willen daar in veel gevallen ook niets aan doen.

Voorlopig zijn het de academici en de politici die de spits afbijten. In Zuid-Afrika worden opvallend veel conferenties en studiedagen over Sudan gehouden. Ambtenaren van het Zuid-Sudanese ministerie van Financiën begonnen op 19 april aan een opleiding in Pretoria. Eerder zaten ook de voormalige toprebellen, in Zuid-Afrika weer op de schoolbanken. Het land leidt ook het comité van de Afrikaanse Unie dat de heropbouw van Zuid-Sudan moet controleren. En als één van de eerste landen bouwt het een consulaat in Juba. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.