Zuid-Amerika vecht tegen mosselplaag

Een mosselsoort uit Azië die in 1991 voor het eerst werd opgemerkt in Zuid-Amerika, verspreidt zich zeer snel over het continent en bedreigt de werking van stuwdammen en waterleidingen. Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay slaan de handen in elkaar om de verdere verspreiding van de geniepige mosselsoort tegen te gaan.







Het belangrijkste slachtoffer van de ‘gouden’ mossel is de grote Yacyretá-stuwdam op de grens tussen Argentinië en Paraguay. Het water in de dam blijkt volgens een recent rapport meer dan 180.000 mosselen per kubieke meter te bevatten, en de kosten om leidingen en filters te ontstoppen en te herstellen, drijven de elektriciteitsprijs de hoogte in. De mosselen zorgen ook voor problemen in waterleidingen, bijvoorbeeld in de Braziliaanse stad Porto Alegre. De schelpdieren hinderen daar al sinds 2000 de watervoorziening van de inwoners. Duikers moeten de leidingen met de hand schoonmaken, hoewel soms ook chemische bestrijdingsproducten in lage concentraties kunnen worden ingezet.

De zoetwatermossel verspreidt zich via rivieren met een snelheid van 240 kilometer per jaar. Ze is in Latijns-Amerika moeilijk te bestrijden omdat ze zich in tegenstelling tot China - een van de landen waar ze van nature voorkomt - dankzij het gunstige klimaat het hele jaar door kan voortplanten en vrijwel geen natuurlijke vijanden heeft.

Uitroeiing van de soort is niet haalbaar, maar Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay gaan samenwerken om op zijn minst de verdere verspreiding in te dijken. Op een recente bijeenkomst in Brasilia spraken ze af strenger toe te zien op de lozingen van ballastwater dat schepen gebruiken om hun stabiliteit te verhogen voor vaarten zonder lading. Men vermoedt dat de mosselsoort op die manier vanuit Azië werd overgebracht. Daarnaast worden ook diverse mogelijke bestrijdingsstrategieën uitgetest. (AD/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.