Zuidelijk Afrika wil nog meer vrouwen in de politiek

De SADC, een economisch samenwerkingsverband tussen veertien landen in Zuidelijk Afrika, wil meer vrouwen op politieke posten benoemen. Dat bleek tijdens de jaarlijkse topontmoeting die vrijdag werd afgerond in Maseru, de hoofdstad van Lesotho.
De SADC-landen hadden eerder afgesproken te streven naar 30 procent vrouwen in bestuursfuncties in 2005. Daarmee werd tegemoet gekomen aan een eis van de Vierde Wereldconferentie voor Vrouwen die in 1995 in Peking werd gehouden. Niet alle landen haalden vorig jaar het beoogde doel, maar toch werd in 2005 tijdens de SADC-top in Botswana het percentage opgeschroefd naar 50 procent.

Volgens de SADC Gender Monitor van juni dit jaar is het aantal vrouwen in bestuursfuncties in Zuidelijk Afrika sinds de conferentie in Peking sterker toegenomen dan waar ook in de wereld. “Het gemiddelde aantal vrouwen in het parlement ligt in de regio op 20 procent. In Mozambique en Zuid-Afrika is dat 30 procent of meer.”

De regio telt geen vrouwelijke presidenten, maar wel vice-presidenten als de Zimbabwaanse Joycve Majuro en de Zuid-Afrikaanse Phumzile Mlambo-Ngcuka. In 2004 kreeg Mozambique met Luisa Diogo de eerste vrouwelijk premier.

Tijdens de top klonk teleurstelling over de voortgang op andere terreinen, zoals economische integratie. De SADC wil in 2008 een vrijhandelszone realiseren, een douane-unie in 2010, een gezamenlijke markt in 2015 en een monetaire unie in 2016.

Daarnaast heeft Zuidelijk Afrika, waar 230 miljoen mensen wonen, te kampen met een hoog percentage besmettingen met HIV. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat bijna een derde van alle seropositieven ter wereld in Zuidelijk Afrika woont. De SADC-regio telde vorig jaar twee miljoen doden door ziekten die met aids te maken hebben.

In de slotverklaring wezen de SADC-landen op de gemiddelde groei van 5 procent die ze in 2005 deden noteren. Daarmee haalde de regio niet het doel van 7 procent, dat de VN hadden gesteld om de Millenniumdoelen (MDG’s) te kunnen halen. Deze doelen werden in 2000 vastgelegd tijdens de VN-Millenniumtop. De internationale gemeenschap wil onder meer het aantal mensen dat armoede en honger lijdt in de wereld halveren, alle kinderen toegang bieden tot basisonderwijs, de kinder- en moedersterfte sterk verlagen gelijkheid tussen mannen en vrouwen bevorderen. Andere doelen zijn het tegengaan van de verspreiding van aids en andere ziekten, duurzame ontwikkeling en het bevorderen van eerlijke handel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.