Zwangere vrouwen krijgen subsidie als ze naar dokter gaan

In weinig Latijns-Amerikaanse landen sterven zoveel zwangere vrouwen als in Bolivia. De regering wil de moedersterfte nu snel terugdringen. Met een nieuw subsidieplan hoopt ze gemiddeld twee zwangere vrouwen per dag van de dood redden. Over vijf jaar moet de moedersterfte met 80 procent verminderd zijn.
In Bolivia sterven jaarlijks 623 vrouwen als gevolg van complicaties tijdens de zwangerschap of geboorte, zegt het ministerie van Volksgezondheid. In 2008 bedroeg de moedersterfte 222 per 100.000 geboren kinderen, het tweede hoogste cijfer van Latijns-Amerika.
In een land waar twee derde van 10 miljoen inwoners in armoede leeft, is overheidshulp meer dan welkom. In het nieuwe programma krijgen zwangere vrouwen een subsidie van omgerekend 190 euro, die in zeventien schijven wordt betaald voor, tijdens en na de bevalling.
De moeders krijgen de subsidie pas als ze zich regelmatig laten onderzoeken in een gezondheidscentrum van de overheid, vier maal voor de geboorte en twaalf maal erna, en ook medische hulp vragen bij de geboorte zelf. Een speciale ziekteverzekering garandeert moeders ook dat ze in elk medisch centrum van het land gratis kunnen bevallen.

Stijgen


Acht maanden na de lancering bereikte de subsidie al 400.000 moeders in bijna heel Bolivia. Veel gezondheidscentra zagen het aantal vrouwelijke patiënten aanzienlijk stijgen.
Bolivia presenteert het programma tijdens de bijeenkomst van de VN-Commissie voor de Status van de Vrouw, die van 2 tot 13 maart in New York loopt. Op die vergadering evalueren de VN-lidstaten wat er is uitgevoerd van de twaalf acties die werden aangenomen op de vierde Wereldvrouwenconferentie (Beijing 1995). Een van die twaalf acties was de verbetering van de gezondheid van vrouwen via specifieke plannen.

Problemen


Het Boliviaanse plan kampt nog met problemen. Door personeelstekort in de gezondheidscentra op het platteland moeten moeders bijvoorbeeld vaak uren wachten voor ze de enige dokter kunnen zien. Door dat tijdverlies lopen ze inkomsten mis. De artsen “willen alleen in de steden werken en niet op het platteland, terwijl de subsidie juist vaker aangevraagd wordt in de afgelegen gemeenschappen en gemeenten”, zegt Nelson Hurtado, nationaal coördinator van het plan.
In de oostelijke en zuidelijke departementen, waar de rechtse oppositie de plak zwaait, waren de artsen van dit nieuwe programma aanvankelijk niet welkom in de gezondheidscentra. “Ze wilden die artsen niet omdat ze de subsidie van president Morales verpersoonlijkten”, zegt Hurtado. Maar nu is de subsidie actief in 98 procent van de 325 gemeenten in Bolivia.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.