Zwangere vrouwen zijn aangewezen op traditionele genezers

Margaret Zondo (bijgenaamd Gogo Zondo) uit Ndvwabangeni in Noord-Swaziland helpt als traditionele genezer bij ziekte en bevallingen. “Ik geef zwangere vrouwen ook traditionele medicijnen zodat de weeën niet te lang duren”, zegt ze.
Ze is zich ervan bewust dat de regering de praktijken van traditionele genezers ontmoedigt. Zondo en haar collega’s, meer dan 11.000 volgens de Health Practioners Association of Swaziland, worden verzocht om zwangere vrouwen naar kraamklinieken te sturen.
“Je kunt iemand die al bijna moet bevallen, niet wegsturen als je de kennis hebt om te helpen”, zegt Zondo. “Maar tegenwoordig help ik vooral met noodgevallen, omdat ik weet dat de regering liever heeft dat we vrouwen naar het ziekenhuis sturen.”
Ndvwabangeni ligt te ver van de dichtstbijzijnde kliniek, Piggs Peak Government Hospital, af, zegt Zondo. De wachthutten van het ziekenhuis, waar vrouwen vlak voor hun bevalling gehuisvest werden, zijn gesloten. Voor veel vrouwen betekent dat dat ze noodgedwongen thuis moeten bevallen.

Hoge moedersterfte


Uit een onderzoek uit 2007 blijkt dat een derde van de vrouwen in Swaziland thuis bevalt. Het koninkrijk behoort tot de landen met de hoogste moedersterfte ter wereld. Bij elke 100.000 geboorten, sterven er 589 vrouwen.
Phumzile Mabuza, programmamanager van de Geboortezorg Eenheid van het ministerie van Gezondheidszorg, zegt dat het hoge sterftecijfer niet alleen veroorzaakt wordt door de thuisbevallingen. “Maar toch maken we ons zorgen. De meeste vrouwen worden geholpen door traditionele genezers. Daarom wil de overheid met hen samenwerken, zodat zoveel mogelijk vrouwen in een kliniek kunnen bevallen.”
Maar omdat de afstand naar klinieken vaak groot is vanaf het platteland, kunnen traditionele genezers in noodgevallen vaak niet doorverwijzen.
Mohammed Mahdi, plaatsvervangend directeur van de Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation Swaziland (Egpaf), is teleurgesteld over de sluiting van de wachthutten. “We roepen de regering op om die faciliteiten weer open te stellen”, zegt hij.
Egpaf is een niet-gouvernementele organisatie die vrouwen met hiv helpt om overdracht van het virus van moeder op kind te voorkomen. Volgens Mahdi hebben veel voor plattelandsbewoners beter toegankelijke ziekenhuizen hun kraamafdelingen gesloten. Vrouwen die onderweg zijn naar een kraamkliniek en die niet op tijd bereiken, bevallen soms op straat of in bussen.

Criminelen


De wachthutten zijn gesloten omdat ze teveel kostten, zegt Mabuza van het ministerie van Gezondheidszorg. “Maar er zijn plannen om ze weer te openen. We zijn wachthutten aan het renoveren omdat ze te slecht waren om nog vrouwen in te laten verblijven”, zegt ze.
Criminaliteit speelde ook een rol. “Er waren ‘s nachts altijd oproepverpleegkundigen beschikbaar voor bevallingen, maar de overheid is daarmee gestopt omdat zij vaak werden overvallen door criminelen. Dieven deden alsof ze een vrouw kwamen brengen die moest bevallen, en roofden dan materiaal”, zegt Mabuza. “We zijn nu aan het onderzoeken hoe we de veiligheid in de klinieken kunnen verbeteren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.