Zwangerschap negenjarig migrantenmeisje doet abortustegenstellingen oplaaien

De verkrachting van een negenjarig meisje uit een Nicaraguaanse migrantenfamilie in Costa Rica heeft het abortusdebat in de regio in alle hevigheid doen toenemen. Vrouwenrechtenorganisaties, de katholieke kerk en diverse overheidsinstellingen bestoken de ouders van het zwangere tienermeisje met advies, vermaningen en goede raad.

Het meisje leefde sinds vijf jaar met haar vader Francisco Fletes en moeder Rosa Reyes in de landelijke Costaricaanse provincie Turrialba. Elk jaar komen er mensen uit het veel armere buurland Nicaragua om er te helpen bij de koffieoogst. Aan haar verkrachting door een 23-jarige Costaricaanse landarbeider met als familienaam Barquero hield het meisje niet alleen een zwangerschap maar ook twee seksueel overdraagbare aandoeningen over. De verkrachter zit voorlopig in de gevangenis maar eist een DNA-test om zijn onschuld te bewijzen. Volgens Barquero moet de dader onder de familie en vrienden van het meisje worden gezocht.

Aanvankelijk zeiden de ouders dat hun dochter het kind ter wereld zou brengen, maar op 12 februari verlieten ze plots het ziekenhuis in de Costaricaanse hoofdstad San José en trokken ze naar een hospitaal in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua. Daar hebben ze de toestemming gevraagd om een abortus uit te voeren. Abortus is verboden in Nicaragua en wordt enkel toegestaan wanneer drie specialisten bevestigen dat het leven van de moeder in gevaar is.

De behandelende dokters lijken van mening dat het leven van het negenjarige meisje inderdaad in gevaar is, maar het Nicaraguaans ministerie van gezondheid verklaarde dat een abortus een even groot risico inhoudt. De Procuradoría de la Niñez, de dienst voor kinderwelzijn, denkt dan weer dat een abortus de aangewezen manier is om de gezondheid en ontwikkeling van het meisje niet in het gedrang te brengen. De topprioriteit bij al deze ideologische profileringsdrang is het leven van het meisje, zo stelt Carlos Emilio López van de Nicaraguaanse dienst voor kinderwelzijn.

Het is een schandaal dat volwassenen hun ideologische tegenstellingen uitvechten op de rug van dit meisje, meent Rosaría Gil, de Costaricaanse minister bevoegd voor kinderzaken. Gil heeft activisten gevraagd zich niet in de zaak te mengen en vindt dat bij de beslissing psychologische, juridische, morele en spirituele factoren in overweging moeten worden genomen.

Vrouwenrechtenorganisaties hebben al vliegtuigtickets aangeboden naar Cuba of de Verenigde Staten, waar de ingreep legaal is, wat een storm van protest ontlokte vanwege de katholieke kerk. Volgens de laatste berichten zijn de ouders geneigd in het buitenland een abortus te laten uitvoeren. Ze kregen van de overheid een vrijgeleide voor Cuba, Mexico of de Dominicaanse Republiek. Het meisje bevindt zich momenteel in een tehuis in de buitenwijken van Managua en wordt afgeschermd van de pers. Volgens de dokters lijdt ze onder stress en zware braakaanvallen en herhaalt ze steeds dat ze niet wil sterven.

De advocaten van de familie overwegen klacht neer te leggen tegen de Costaricaanse overheid, omdat die het Nicaraguaanse gezin een medische tweederangsbehandeling zou hebben gegeven en de ouders in het ongewisse gelaten over de toestand van hun dochter. De medische overheid in Costa Rica beweert dat het meisje de beste zorgen heeft gekregen.

Tienerzwangerschappen zijn in heel Centraal-Amerika een probleem. Volgens het Costaricaanse instituut voor statistiek was 20 procent van de vrouwen die in 2001 een kind ter wereld brachten jonger dan 19 jaar. Een derde van de zwangere tieners had problemen op school en een derde was afkomstig uit problematische gezinssituaties. 74 procent van de zwangerschappen leidde tot een vroeggeboorte. Veel meisjes houden hun zwangerschap zo lang mogelijk verborgen, wat negatieve gevolgen heeft voor hun kinderen, zegt Maria Isabel Solís van het Costaricaanse Instituut voor Sociale Zekerheid (CCSS).

Wereldwijd krijgen elk jaar 15 miljoen tienermeisjes jonger dan 18 een kind, aldus Unicef, in 80 procent van de gevallen in een ontwikkelingland. Jaarlijks ondergaan 4,4 miljoen meisjes een abortus in gebrekkige medische omstandigheden. De kans om in het kraambed te sterven is vijf keer hoger voor meisjes onder de vijftien en twee keer hoger voor tieners onder de achttien.

Néfer Muñoz

xml=3

Ref: la he hd

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.